Омбудсманът за подкрепата към децата сираци: Имаме победа

  • 12 октомври 2018 15:54

  • 1650
  • 1
Омбудсманът за подкрепата към децата сираци: Имаме победа
©

След една година кампания, която започна с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, с която молеше и настояваше българската държава да подкрепи децата-сираци, след писане на законопроект, срещи с парламентарните групи, натиск, имаме добра новина - имаме победа.

Това заяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на в кулоарите на Народното събрание, където днес депутатите гласуваха на второ четене Закона за семейни помощи за деца, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

"Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва и собствената им държава, ще отпадне. Така че аз наистина се чувствам щастлива, защото Дядо Коледа дойде за всички деца сираци", обясни тя.

С нея беше и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка с три деца, която в края на миналата година изпрати гневно писмо до Дядо Коледа и потърси съдействието на обществения защитник за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител. Така на 29 декември 2017 г. беше стартирана кампания в помощ на децата сираци, а омбудсманът използва правото си на косвена законодателна инициатива и предложи законодателни промени.

„Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях. Надявам се, че тази подкрепа няма да бъде символична. Тя ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за следващата година. Доскоро имаше унизителни ограничения, че подкрепа получават само тези, чиито родители имат доход до 75 лева, до гарантирания минимален доход. Представете си кое е това българско семейство, което въобще може да оцелее със 75 лева или с 2 по 75, или както е в случая със Златина – с 4 по 75 за четиричленно семейство. Слава Богу, тази несправедливост повече няма да съществува“, обобщи Манолова.

Днес гласуването в Народното събрание не мина гладко, тъй като депутатите бяха приели единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи, с които се въвежда нов вид месечна помощ за децата с един или двама починали родители, но подоходният критерий остана, т.е. децата щяха да получават новата семейна помощ, но само след като издържат доходен тест.

На това обаче се възпротивиха омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и адвокат Златина Хаджипанайотова, които реагираха веднага - още на 21 септември 2018 г., в деня на гласуването, те изпратиха писма на всички 240 депутати и помолиха председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва да съдействат за отпадането на този дискриминиращ подоходен критерий.

И така днес след едночасово отлагане на гласуването народните представители възстановиха справедливостта за всички деца-сираци, които вече ще получават месечни семейни помощи, ако не отговарят на изискванията да получат наследствена пенсия от починал родител.

Вече 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. Общо 4 млн. лева ще са необходими допълнително в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ, а отпуснатите до 31 декември 2018 г. персонални пенсии на деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще продължават да се изплащат по досегашния ред.

Веселина Спасова
1650 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.13 | 05:45

1
Ами Костинброд?

Добави коментар

Водещи новини