Заменят част от жълтите павета в София със "златни" плочки

  • 12 октомври 2018 09:24

  • 5507
  • 6
Заменят част от жълтите павета в София със "златни" плочки
© Булфото/Архив

Част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат заменени с нова гранитна настилка. Става въпрос за около 80 кв.м от емблематичните за столицата павета, които до скоро бяха в градината „Св. Климент Охридски” - между Народното събрание и Софийския университет. Това предвижда проектът за ремонт на района около храм-паметника „Св. Александър Невски”, който е част от проекта за цялостно обновяване на софийския център.

По проект жълтите павета в тази градина се сменят с гранитни плочки. Такива се слагат и на околните тротоари. Смяната е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като паветата са културна ценност и са защитени от закона, обясниха от общината.

По одобрения проект за зоната на ремонт те трябва да бъдат махнати от градинката до Народното събрание, за да бъдат заменени с грапави гранични плочки, които не са хлъзгави през зимата, каза председателят на ГЕРБ в Столична община Малина Едрева. Зам.-председателят на Общинския съвет Николай Стойнев допълни, че погледнато исторически, там не е нужно да има павета.

Освен пренареждане, проектът предвижда в паважа да бъдат вградени и „златни плочки” с имена на почетни граждани на града,информира още "Дарик". Плочките ще са от масивен бронз и с размера на едно паве. С течение на времето „Съзвездието на признатите” ще нараства, се посочва още в проекта.
 
В момента жълтите павета, които се премахват, се почистват и подреждат в палети, за които е осигурена 24-часова охрана. Тези, които са счупени, се транспортират на площадката на Общинското дружество "Софинвест".

Ремонтът на пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски” започна през юли. Целият проект е за обновяване на карето между улиците „Московска”, „Георги С. Раковски”, „Цар Освободител” и „Васил Левски”, с включените в него площади. Преобразяването на зоната около „Св. Александър Невски” ще струва 21,5 млн. лв.

Владимир Василев
5507 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.10.13 | 17:58

6
Защо се спряха изследванията в БАН по жълтите паветата и по проекта за тяхното производство. Защото щяха да издържат много повече от гранита ..И нямаше как да има голяма далавера. Хлъзгави са защото са на 1 век. Ако се произведат с грапава повърхност, както предлагаха от БАН, няма да са хлъзгави. Гранита да не би да не е хлъзгав. Нали бяха обявени за културно наследство? Ясно какво ще стане и с конюшните.
ей

2018.10.12 | 12:25

5
само глупости измисят да могат да крадът тея гадове.

2018.10.12 | 11:36

4
grad koito gubi oblika si jalko0
Wolfenshtine

2018.10.12 | 11:30

3
Tezi i jaltite paveta otkradnaha tova e sramota
4565

2018.10.12 | 10:49

2
qkooo
пурко

2018.10.12 | 10:36

1
Ново поле за изява на циганите,и не само, като "грижовни стопани"на милата ни Родина.....

Добави коментар

Водещи новини