БСП срещу БСП?! Не, не е шизофренично

  • 11 октомври 2018 16:08

  • 5435
  • 12
БСП срещу БСП?! Не, не е шизофренично
© булфото/архив/

Нито пък демократично е поведението на искащата властта БСП. Поредното доказателство за това е скандалът, разгласен от опозиционери на лидерката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, за насилствената смяна на главния редактор на партийния вестник „Дума”. Смяната бе извършена грубо и под едноличната диктовка на председателката. Това няма нищо общо с никаква демокрация. „Ние не просто тъпчем на едно място, ние затъваме все повече”, сподели пред „Novini.bg” един от знаковите социалисти Атанас Мерджанов.

„50 знакови червени имена атакуваха решението на Изпълнителното бюро на БСП да смени главния редактор на партийния вестник "Дума". Документът, подготвен от евродепутата Георги Пирински и журналистката Велислава Дърева, е подписан от 50 души - все членове на Националния съвет на партията. Той е бил разпратен до всички над 180 членове на пленума.

След Георги Пирински и популярната дисидентка и журналистка Велислава Дърева, подписи под документа са сложили Красимир Янков, Костадин Паскалев, Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, Емил Райнов, Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, Румен Гечев, Георги Гергов, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, Петър Мутафчиев и още известни партийни имена. Подкрепен е и от леви интелектуалци като Анжел Вагенщайн, проф. Андрей Пантев, проф. Чавдар Добрев и др.”.

За какво става въпрос?

Отпорът на дългогодишните активисти в соцсредите и държавното управление в изготвения документ, е заради назначението в края на миналия политически сезон на нов и.д. главен редактор на „Дума” Йордан Мичев. В последните години той бе емигрант в Англия, а още по-преди – журналист в сп. „Тема”. Мичев бе назначен от Изпълнителното бюро за изпълняващ длъжността, защото по устав главният редактор се избира от Националния съвет.

Опозиционерите на Нинова в собствената й партия са категорични, че тя сама е взела решението да си назначи новия шеф на партийния орган. Преди това той се управляваше от Таня Джеджева, която бе отстранена със замах заради публикуването на една снимка, неотговаряща на „правата” партийна вяра.

„БСП не може да си позволи да става проводник на порочни практики за нарушаване на медийната свобода, които рушат устоите на демокрацията”, пише в позицията на бунтарите, несъгласни с властническото поведение на Нинова. Но най-показателен за липсата на демократичност в БСП, е фактът, че на пленума на партията в края на септември само 22-ма от 90-те присъстващи в залата са подкрепили смяната във вестника.

Демек, принципа на вземането на решения „отдолу нагоре”, с който партията до неотдавна парадираше, сега е пратен по дяволите. Ето какво сподели пред „Новини.бг” един от знаковите труженици в партията Атанас Мерджанов:

„Очевидно толеранса и търпението към едноличното управление в партията през последните над 2 години и половина се изчерпаха и недоволството стигна до своя точка на кипене. За нас, тези 50 души, е неприемливо БСП да не е демократична партия, да няма дискусии, различни мнения и консенсус. Който си е представял, че може да потъпка всичко това, много се е объркал. Още повече, когато това се прави от лидера на партията. Ние ще продължим да отстояваме своята позиция. Ние сме активни представители на Националния съвет, хора сме с влияние и позиции, които сме дали своя сериозен принос за развитието на партията. Нашите усилия ще продължат за нормализирането на БСП. Първо, в рамките на нашите вътрешно партийни органи като Национален съвет и конгрес. Второ, за нормализиране на поведението на групата в парламента. Това, което Нинова налага като поведение и стил, силно ни отдалечава от управленския стил на партията, която до неотдавна бе силна, модерна политическа сила. Този човек – Нинова, не подлежи на корекции и това се вижда. Ние не просто тъпчем на едно място, ние затъваме все повече. Жалко е.”

Е, след това откровение, човек се пита – може ли лидер, който няма визия за собствената си партия и ценностите й, да претендира с някаква „Визия за България”?

Аделина Делийска
5435 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Русофил - парцал

2018.10.14 | 12:41

12
Вече дрогарете комунисти не могат да крадат заедно от държавата като едно време и се избиват взаимно, понеже са банда главорези.
alexievi

2018.10.13 | 12:00

11
Какви 50 знакови имена? Петдесет (леко отстранени) стари муцуни.
баба Вуна Бузлуджанска от младежкото БСП

2018.10.11 | 16:36

1
За политик , не ставаш Корни , ти си будалааааааааа..............................!
Уча се !

2018.10.13 | 09:04

10
За политик не става, но за "народен артист" е супер !

Размахва ръчички със заучени пред огледалото жестикулации, слага си приятната усмивчица и успешно скрива витаещата злоба в душата си !

Така за две-три години, успя да обедини полуграмотните, както не дотам подготвените за фактологично мислене хора, които се оказаха около 20% в България, след като БСП-БКПнаследници я доведоха до колапс,(който включва и овчедушието) през годините, когато те (управляваха) крадяха !
Вера

2018.10.11 | 19:17

6
Търпението към едноличната власт се изчерпало от знакови имена и кои са те-Миков,Гергов,особено Мерджанов,хора,които забогатяха при управлението си и които слугуваха на Борисов и продължават и сега,съсипаха партията си и сега отново се опитват,но как да простят ,че не са депутати,
До простия!

2018.10.13 | 08:47

9
Много си прост и неурентиран, по-точно, грешно ориентиран !

Скапаната партия БСП-БКПнаследници, се "самосъсипа" от "проста лакомия" !

До това я доведе, 45годишното "великонародно" управление на псевдо комунистите (шумкари )
които унищожиха българската интелигенция и поставиха на пиедестал, простите и необразовани селяндури, които лесно превърнаха в слуги с парче земя и малоуми обещания за комунизъм !

Когато проумееш това, ще можеш да говориш за политика !
kolxo

2018.10.12 | 14:34

8
От кога съществото Дърев е 'популярната дисидентка и журналистка'?

2018.10.12 | 05:37

7
Представяте ли си Нинова - премиер, Кирил Добрев - финансов министър, за Крум Зарков не се сещам, че вече няма ОФ....
123

2018.10.11 | 17:55

5
Каква визия за БЪЛГАРИЯ какви 5 лева,простотията няма граници в тази изкуфяла партия и нейният ,,лидер" ...!!!...така че боже пази БЪЛГАРИЯ..!!!
гост

2018.10.11 | 17:32

4
Вие сте най-големия позор за тази партия,на вас ви са нужни банкети ог град на град,на чужда софра,така я карахте десителетия,затова сега ви е мъчно,а не че милеете за БСП,за спряното кранче ви е мъчно
гост

2018.10.11 | 17:26

3
С какво влияние и какви позиции сте,нали управлявахте БСП ,не знаете ли докъде стигнахте-до дъното,как не ви е неудобно да се показвате,та вие през всичките години работихте за вашето забогатяване,не за народа и понеже ви спряха кранчетата -ревете
Запознат

2018.10.11 | 16:49

2
Не пипайте Корнелка!!!!!Много добре се справя, още малко и няма да има БСП.

Добави коментар

Водещи новини