Нено Димов обясни може ли България да забрани вноса на стари автомобили

  • 11 октомври 2018 07:38

  • 6371
  • 7
Нено Димов обясни може ли България да забрани вноса на стари автомобили
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе коментира в сутрешния блок на Нова телевизия повишаването на данъка за старите коли.

Той напомни, че те са един от причинителите на замърсяване на въздуха. „Тук говорим вече за здравето ни“, обясни министърът и добави, че това е стъпка в правилната посока.

Според него е по-добре човек да  има една кола нова, а не две по-стари. „Всичко се опира на манталитета ни“, напомни Димов.  

За последните три години има устойчиви промени в градове, в които са били отчетени високи нива на замърсен въздух, информира той.

„Не можем да забраним вноса на стари автомобили, но аз поставих пред Съвета на министрите в Европа въпроса да не бъдат внасяни коли, които не отговарят на определени условия“, съобщи министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Той разкри, че в Германия се обсъжда производителите на коли да поемат отговорност за техните автомобили.

По-съществен бил проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови можело да бъде най-евтиното или най-скъпото решение. Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче е наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът.

Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския сувет още следващата седмица.

Екоминистърът коментира и плановете за строителство на втори лифт в Банско, които бяха спрени, след като на първа инстанция съдът ги обяви за противоречащи на закона. „България губи възможността да развива един цял отрасъл като планинския туризъм, а хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас”, каза Димов. И добави, че трябва да се търси балансът между икономическото развитие и опазването на околната среда без да се саботира модернизацията на държавата.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите тук.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6371 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Има личен интерес

2018.10.12 | 17:18

7
Нено Димов преди да стане министър а и сега има фирма за внос и продажба на печки и за това натиска да се спрят старите печки на дърва и въглища.
Петър Георгиев

2018.10.11 | 11:24

6
Вместо да помислят как да повишат жизнения стандарт на хората за да си купят нови коли и да се отопляват на парно или газ те вдигат данъците за да се живее още по-трудно

2018.10.11 | 09:13

1
Всеки иска да кара нов автомобил ама така направи нещата диктатора от Банкя че всичко ни е втора ръка че даже и Българите.

2018.10.11 | 10:38

5
Да ама не, по-назад бяха и Албания и Румъния със сигурност, за други не знам ама сега вече нема по-назад от нас!
До простия!

2018.10.11 | 10:07

2
България е най-бедната държава в Европа, още от времето на Тодор Живков !

А за това, че ти си неграмотен, а освен това и прост, никой нормален българин не носи вина и не е длъжен да ти чете маймунските фантасмагории !

2018.10.11 | 10:08

3
Не може да ни забрани да караме стари европейски бракми със запазен външен вид, вместо новите евтини и сигурни руски коли. След последното шоково увеличение от СДС-властта само стари таратайки ще се тъкалят.
Тъп ли си !?

2018.10.11 | 10:19

4
Какво шоково овеличение !?
Касво СДС !?
Вие дато драскате тука, имате ли нещо в главите си !

По времето на "Тато" чакахме по 15 години за "ЛАДА", която изгаряше горивото на половина !

После, по времето на техните престъпни наследници, стана така, че излъгания ни народ, си даде и последните стотинки, за да изкупи, ръждясалите опели и смотаните фордове, а по 3-4 хиледи марки, а държавата ни дереше допълнително с безбожни мита !


Така че,ако хора като Вас са забравили или не знаете от къде ни дойдоха проблемите, попитайте !?
Не е срамно !
Срамно е, когато пишете пълни глупости, а в същото време, не искате да се информирате и учите !


Добави коментар

Водещи новини