Как се чувствате сега, когато клетвите ви я застигнаха?

Ужасно е. Страшно е. Мрачно е, а не виждам светлината на заранта. Не знам, може би песимизмът ми измести реализма. Май това е страничен ефект и върви с професията…

Преди всичко друго, трябва да изкажа съболезнованията си на близките на покойната Виктория Маринова. Моите съболезнования. Дано почива в мир! Дано и вие някога намерите мир тук. 

Ще направя този коментар в две части, защото не обичам хаотичния миш-маш на слетите теми. По-долу в текста ще видите един пример за „събиране на теми“ ведно и ако го разпознаете, ще разберете защо слагам граница между частите. 

 

Част I

Да приемем, че теорията на конспирацията е вярна, разследването дотук греши и Виктория Маринова е убита заради професията си. 

Тази част не се отнася за всеки читател/зрител/слушател, а само за драгия читател, който обича да мрази. Да мрази НА ЕДРО. 

Помните ли материала ми отпреди по-малко от месец? „На журналята им е малко, още бой!“ Мисля, че бях достатъчно ясен в това, че гилдията е изправена пред много проблеми и един от тях е насилието над журналисти под различни форми. 

Какво получих в отговор? Кофи с помия и омраза. Ето само няколко цитата от драгия читател (с неговия си оригинален правопис):

- „Смешници“;

- „Боли ги! Но като наричаха лекарите "убийци" правеха пачки. Всичко се връща...“

- „Ох, горките !!!! Живи човек да ви оплаче !!!!! Вие сте били много зле с месеччни заплати колкото две годишни пенсии на един пенсионер !!! За това защо не пишете ????“

- „Когато престанете да сте слуги на власт/пари имащите, може да започнем да се интересуваме какво ви се случва и да ви защитаваме. Но докато защитавате чужди интереси за наша сметка не очаквайте помощ от нас - обикновенните хорица. Двулични помияри.“

- „МАЙНАТА ВИ !!!!!!!“

Тогава на един протест едни хора с патос обясняваха, че, имат ли власт, ще махнат всички журналисти. Едни техни фенове пък директно се заеха – скочиха да бият журналисти. Други ни пожелаваха да ни изтрепят. 

В тоя ред на мисли, съм в недоумение, че страната изведнъж се оказа „съкрушена“ от смъртта на един журналист. (За популистите не говорим…) Какво ви се случи за по-малко от месец? Трябваше ви убийство, за да се сетите, че и журналистите са смъртни ли? Че имат кожа, кости, дробове, кръв? И сега крокодилски сълзи… Интересно – а нас наричат „двулични“. 

Както и да е. 

Не само аз, но и много колеги в последно време се оплакват, че гилдията е счупена и заплашена – фалити на медии, неизплатени заплати, цензура, натиск. Драгият читател ни каза, че си го заслужаваме. Кой знае, може и така да е? Нали драгият читател е разследващ, прокурор и съдия ведно. Та, сигурно разбира и от това какво заслужаваме ние. 

А по повод „големите“ заплати – нали осъзнавате, че има около петима или най-много десетима в гилдията, които имат „големите“ заплати. Всички други са обикновени хора с обикновени доходи – понякога по-малки от вашите. Има колеги от страната, които от месеци не са си получавали парите от разните му там работодатели. За тях – нещо? Да му пука на някой? Не? Правилно, заслужават си го. 

(- „Смешници“ - „МАЙНАТА ВИ !!!!!!!“)

Да мразиш журналистите КАТО ЦЯЛО, а не единици от „лошите“, е като да мразиш собствените си очи и уши. Онези, които си залагат живота и здравето си, за да видите вие истината. 

Какво говоря аз! Каква истина?! Нито се яде, нито се пие, изтрябвала му е на някой. Ще се вайкат още 4-5 дни за убитата журналистка и после ще се върнат към обичайното състояние, което се дели на две сменящи се части: летаргия и омраза. 

Очевидно не искат да има журналисти, а нещо като журналисти, които да им казват това, което искат да чуят, когато поискат да го чуят. Справка: всички сайтове за фалшиви новини, които избиват рибата с чутовни глупости, но драгият читател ги предпочита, защото са „интересни“, пълни с „разкрития“. И все в посока „екшън с елементи на пародия“. Помии

И това не се отнася за всички читатели/зрители, отнася се само за онези – мразещите на едро:

Приемам, че не сте психопати, а хора с някаква съвест. Интересно ми е как се чувствате сега, когато клетвите ви застигнаха Виктория Маринова. 

 

Част II

Лично аз не вярвам (но кой знае…) Виктория Маринова да е убита заради професията си. Не, не е изключено на извършителя да му е платено, но…

… но начинът говори за никакво ниво на професионализъм. Има такива хора из България, които решават да отмъстят на някого, плащат на някой, както те се изразяват: циганин, за да утрепе тая/тоя/тези или да ги понабие, изплаши. Но това винаги са дребнотемия, битови скандали, лични дрязги и т.н. 

От друга страна, силните на деня и властта убиват с послание за живите – наемат професионалист, за да се знае, че нивото е високо и да не се пипа повече там. 

Някои колеги прибързаха и определиха убийството за свързано с професията на Виктория Маринова. Дори бившият ѝ съпруг обаче опроверга тя да е била разследващ журналист. Също и колегите ѝ. 

След това – профилът на убиеца говори също за друга посока. 

След това – има и задържан със съвпадение на ДНК, свидетелски показания и самопризнание. 

Виждаме, че тезата за поръчково убийство се изпарява с часове. 

Тезата обаче пусна дълбоки корени в чуждите медии и ни лепна ужасно петно. Няма махане вече. А тези медии взимаха информация от наши колеги, които наблягаха на „тезата“. 

CBS News отчете факта, че е задържан заподозрян, но „сглоби новината“ по следния начин: „… чието тяло бе намерено захвърлено, след като тя осветли възможна корупция…“ 

Ето, две новини, които са верни за неща, които са се случили, но нямат връзка помежду си, събрани ведно манипулират мозъка на читателя сам да си направи връзката.

А после казват: „А, ние сме невинни, не сте ни разбрали – това са две отделни новини, просто събрани в една дописка“. Ако въобще някой ги пита нещо. 

Същата е (горе-долу) картинката и в другите западни медии. 

Не вярвам няколкото колеги в България да са го направили със зла умисъл или да си правят PR. Не ми се иска да го вярвам. Разбирам ги – искали са да подсилят нещо, да го подчертаят. Искали са, по примера на репортажите за турските кланета по българските земи през 19 век, да събудят интереса на западното общество и институции и те да се намесят, да дойдат на помощ. 

Няма да го бъде обаче това. Никой няма да се намеси. Първо: вече е 21-ви, а не 19 век. Сцената е различна. Тогава България е изглеждала по един начин, сега – по друг.

Сега сме просто една неизвестна с нищо друго освен че е бивша соц. страна. Нали се сещате – лошите от филмите за Джеймс Бонд. Естествен враг от десетилетия.

Освен това хората по света са много по-апатични, заради леснодостъпния поток информация – това притъпява чувствителността.

Второ: смятат ни за втора ръка хора, не сме им много важни. Както „гледат на другата страна“, когато умират хора в Африка или Близкия Изток. 

Една от причините за това е опетненият ни имидж от публикации като гореспоменатите. Усетихте ли как току що парадоксът ни удари през лицето?

Вадим си очите вместо да си изпишем веждите от години регулярно и упорито. 

На финала: една молба към колегите. Не съдете онези, които прибързаха и пуснаха информации за връзка на убийството с професията на Виктория Маринова. Не започвайте дрязги, не оформяйте фронтове и разделения на „такива“ и „онакива“. Вероятно са го направили с добри намерения (дори и един-двама от тях да са се опитали да си направят реклама). Да бъдем една идея по-сплотени и задружни в гилдията. То се е видяло, че отвън никой няма да ни подкрепи или помогне. Мразят ни и в червата. 
 

Коментари

 1. 2018.10.11 | 21:31
  Докато имате колеги като Патрашкова и Диков така ще е.
  1. 2018.10.11 | 22:49
   Папата беше казал, "стига брътвежи". За този текст се отнася...
 2. 2018.10.11 | 21:20
  Кво плачеш бе путьо! Нали говорите какво то ви се каже и каквото е удобно за онези, които ви казват какво да говорите! Също така ви се казва кога да мълчите....
  Онези от вас които не слушат тежко им!
  Това за никой не е тайна!
  Ти продължавай да ревеш като девица за..... и да се правиш на някакъв умник.


 3. 2018.10.11 | 09:13
  Къде ги видя опашките с препълнените колички ? това в България ли е или в Гърция дето ходели другите милиони? Платена измет.
 4. 2018.10.10 | 17:08
  Ако аз го бях написал това, щеше да е по-добре!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет