Събранието на академиците и член-кореспондентите подкрепя ръководството на БАН по казуса НИМХ

  • 14 септември 2018 15:17

  • 1146
  • 0
Събранието на академиците и член-кореспондентите подкрепя ръководството на БАН по казуса НИМХ
© Novini.bg

Събранието на академиците и член-кореспондентите /САЧК/ изразява категорична позиция в подкрепа на усилията на ръководството, на Управителния съвет и на Общото събрание на БАН за търсенето на балансирано решение за съдбата на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ в разумен срок. Това се казва в становище на САЧК, изпратено до медиите.

В Българската академия на науките се разви конфликт, страни в който станаха ръководните органи на БАН и един институт на Академията - Националният институт по метеорология и хидрология. Този конфликт излезе в публичното пространство и влияе неблагоприятно върху името и авторитета на БАН. Поради това Събранието на академиците и член-кореспондентите не може да остане мълчалив наблюдател", посочват академиците и член-кореспондентите.

"Смятаме, че е допуснато закъснение в търсене на правилното решение, чрез взаимни срещи и компромиси. Членовете на САЧК остават загрижени за бъдещето на метеорологията и хидрологията", се казва в становището. "Конфликтът достигна до министъра на образованието и науката, до Министерският съвет и до министър-председателя. Не е приемливо на тези държавни структури да се налага решение под натиск и заплаха от страна на НИМХ, тъй като такива действия са контрапродуктивни", се посочва в позицията.

САЧК препоръчва в законовия срок да се търси двустранно приемливо управленско решение за съдбата на института и взаимоотношенията с него чрез избор на негово временно ръководство и работна комисия, която да работи във взаимодействие с представителите на Министерския съвет.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини