Разкриха фрапиращи данни за пътя убиец край Своге (видео)

  • 04 септември 2018 14:15

  • 34332
  • 25
Разкриха фрапиращи данни за пътя убиец край Своге (видео)
© Novini.bg

Никой от държавните институции не ни оказа съдействие при обследването на катастрофата край Своге. Получихме отказ за документите, които изисквахме, тъй като са предоставени на следствието и на прокуратурата. Изводите и доказателствата, до които достигнахме, са на базата на нормативните актове, публична информация, както и на експертизата, с която ние разполагаме и замерванията, които направихме след катастрофата. Това каза на пресконфернция Богдан Милчев от Института по пътна безопасност по време на представянето на резултатите от предварителен доклад-анализ относно тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, предаде репортер на Novini.bg 

Повече от месец преди катастрофата Институтът за пътна безопасност сигнализира за този опасен участък, добави Милчев.

Говорим за верига от пропуски, които са довели до фаталния изход - като се започне от фазата на проектирането, въвеждането в експлоатация на пътя и ремонта, всеки един от органите, които са отговорни, е допуснал пропуск или грешка. Последният орган, който е можел да наложи санкция и да предотврати трагедията, е МВР, което също не е предприело действия в рамките на правомощята си, заяви Диана Русинова от Института.

Тя посочи, че на мястото на тежката катастрофа липсва знак А1, който да предупреждава за завой надясно. Вместо него е поставена табела пано с измислен от изпълнителя на ремонта знак. Такъв знак в нашата нормативна документация не съществува, може би има някаква художествена стойност.Този знак не говори нищо на шофьорите. Нещо повече, той е всъстояние да разсее шофьорите, докато се опитват да разчетат какво иска да им каже.

Пътните знаци не са поставени правилно в съответствие с изискването на нормативните документи. През 2012 г., преди ремонта на пътя, знак с ограничение на скоростта до 40 км/ч не е съществувало. Очевидно има проблем след строително-монтажните работи. Пътната маркировка в по-голямата си част е изтъркана. Има загуба на осева линия. Има проблем с асфалта. Наблюдавахме фракции, които нарушават сцеплението. Дренажна система на пътя просто няма, водата прекосява пътя на няколко места, заявиха на пресконференцията експерти от Института по пътна безопасност.

Мантинелата трябва да е на 50 см от лентата на пътното платно, но не можем да определим лентата, тъй като липсва маркировка. Приемаме, че е краят на асфалта. Мантинелата навлиза 6 см в пътната лента. Шофьорите по естествен път искат да избягат от тази мантинела и трафикът започва да минава в червената зона, в която има интеракция, сочат данните от доклада.

През 2012 г. е видимо, че геометрията на пътя е променена. Апелираме институциите тази промяна да бъде проверена, подчертаха от Института за пътна безопасност.

Шофьорът е искал да избегне мантинелата при завоя надясно, имал е сблъсък с две коли. Времето му за реакция е било около секунда и половина, изпаднал е в шок, след което нещата са се развили, бихме казали, естествено, заявиха още от Института.

България продължава да е най-опасното място за живеене в ЕС по отношение пътната безопасност, каза Богдан Милчев. По думите му, МВР е можело да глоби собственика на пътя - АПИ между 2 и 7 хиляди лева, както и да спре движението по него.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
34332 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар

2018.09.04 | 17:12

12
Връщане на смъртната присъда и седесарските превратаджии на разстрелния кол в гарнизонното стрелбище.

2018.09.05 | 23:11

25
То отдавне вече не съществува,стрелбищет де.

2018.09.04 | 17:13

13
Няма да ви се размине тоя път седесарски бандити, ето, има свидетели че прикривате престъплнията си за пътя Своге - София.

2018.09.05 | 16:50

24
а стига със това СДС че кака Корнелия ше ти отреже паричките бе човек. Ми нали и тя беше в СДС. Усещай се малко!

2018.09.05 | 12:29

20
Аоууу СДСто, пак не си си взел вечерното хапче.

2018.09.05 | 16:46

23
Защо не излиза коментара ми бе, смотаняци смотани. Цензура ли има за нещо толкова важно?
Истината

2018.09.04 | 23:52

17
Не Европейското досие, досието на ЦРУ за ББ, е в пъти по-интересно!!!

2018.09.05 | 16:45

22
ти го прочете...???. И какво пише във това досие? сигурно пише че за първи път в БГ болшевишката мафия е в шах.

2018.09.04 | 17:07

10
Ето я истината, СДС-властта крие документите и саботира разследването. Смърт на синята мафия, окопала се във властта.

2018.09.05 | 12:36

21
Тоя по-горе не е от червените, той е от зелените - пришълци.

2018.09.05 | 01:57

18
Истината е, че за първи път се дава гласност на проблемите. Не си спомням, при червените да е имало нещо подобно, а ти?

2018.09.05 | 02:06

19
И аз съм попадал на обратен вираж и го тръбя на познати от доста време. Пускаш волана и си аут за секунди. Прави сметка, тези инженери, техници колко разбират от пътища.
този

2018.09.04 | 17:46

15
Най-гнусното е, че само след такива инциденти има някаква реакция, и то за кратко. А колко пътища като този има в републиканската мрежа? Ако се почне една истинска цялостна проверка, половината пътна мрежа ще се окаже негодна за ползване...
асд

2018.09.04 | 17:54

16
Няма никаква реакция и няма и да има защото народа е заровил глава в пясъка и само гъза му е навън.
Всеки който е минавал по този път знае, че на всеки завои има паметна плоча и събота и неделя ходят разни семейства да оставят цветя и да палят свещички в памет на загиналите.Извадете една статистика колко катострофи са станали в този участък за последните 5 години.Лошото е, че този път не е единствения, така наречена "война по пътищата" е резулатата от окрадените пари за мантинели, асфалт и обезопасителни знаци и прегради.
Следващия път като дадете 20 лева на катаджията имайте впредвид, че вие сте съучасник на случващото се докато се самозаблуждавате, че сте преметнали държавата с една глоба за превишена скорост.
До запорна точка

2018.09.04 | 15:08

3
Тиквата е имал работници и им е осигурявал хляба, а Нинова само е крала. Така че - първонейното досие. При БСП станаха най-големите кражби - и КТБ, и заменките с горите и какво ли не. Всичко от БСП и ДС крадат като луди. Тиквата извади страната от изолация. При БСП веднага ни спират фондовете от ЕС. А за пътя - не казавам, че е идеален, но защо никой не пита за вината на шофьора. По тоя път минават стотици коли и автобуси и явно хората внимават повече.
запорна точка

2018.09.04 | 17:38

14
И според теб водача е виновен, че на 70 години е принуден да работи защото взима пенсия 200 лева с която не може да си плати само лекарствата,но тия дето окрадоха милярди под масата благодарение на фондовете от ЕС нямат вина.Американски компанни ни копат златото, нефта и ни държат АЕЦ-а ти ми говориш за големи кражби от типа на КТБ.КТБ е пародия и ако си имал до 200 000 в сметката по закон въпреки фалита парите ти се възтановяват, руската армия навремето изнесе тонове злато и исторически артефакти който до ден днешен са по руските музей.1997 година хипер инфлацията дето ограбиха цяла България и изведнъж се пръкнаха новоизлюпени милионерчета дето днес са политици.И като страната е извадена от "изолация" ти каква файда имаш освен, че идват разни англичани да се напиват по морето ?Да не би да можеш да си позволиш почивка в чужбина с твоята годишна заплата от 12-13 бона или си радостен на кредитите с най-висока лихва в цял ЕС ?
Сега не разбирате ама един ден децата ви ще го ядът заради вашето невежество.

2018.09.04 | 17:11

11
През хилядолетията се доказа че генерална превенция срещу престъпността е смъртта, а виновниците за геноцида след преврата ще получат най-много доживотни присъди.
опорна то4ка

2018.09.04 | 14:43

1
Момента е много удобен да се завъртите едно :" ГЕРБ и ОП са виновни" тролчета изроди мои! Още повече че крайно належащо е да лъзнете народа в грешна посока, че май-май пътя е пуснат в експлоатация по време на служебния кабинет на Фатмагюл , пък една приятелка на Деса е била министър а бе аа бее
дупедавци

2018.09.04 | 16:53

9
Вас от ГЕРБ нещо да не ви удари ауцхаймера ?
Точно преди да стане министър от Европа дойде доклад в който подробно си пише всичко черно на бяло за неговото комунистическо и криминално минало.Доклада е публичен и до ден днешен може да се види.
Ако главата ти е била в гъза последните години напиши си електроната поща ще ти го пратя и на теб.
до запорна точка под мене

2018.09.04 | 15:22

5
А бе пу*ко, като знаеш нащо за ББ, изкарай му ти досието, разгласи го из Европа. Ама нищо не можеш да изкараш, курво недоклатена!
запорна точка

2018.09.04 | 14:50

2
Абе пу*ко тука става въпрос за човешки животи не за разни политически отрепки и техните гъзолици(визирам теб).Какво значение има кой е на власт при положение, че в парламента има представители на всяка една партия ?
Всичките 240 са предатели щом не защитават интересите на народа.
А за ГЕРБ специално какво да говорим !?Като сте толкова открити изкарайте досието на Тиквата да видят всички неговото минало и да обясните как криминално проявен се е изкачил до този дъражавен пост.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини