Авторът на "Време разделно" се оказа строител на пътища (снимка)

  • 28 август 2018 09:25

  • 6439
  • 13
Авторът на "Време разделно" се оказа строител на пътища (снимка)
©

Големият български писател акад. Антон Дончев се оказа член на Надзорния съвет на фирма „Трейс“, ремонтирала пътя убиец край Своге.

Припомняме ви, че там на 25 август (събота) вечерта при зверска катастрофа на автобус загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени.

На сайта на фирмата акад. Дончев е представен по следния начин:

Акад. Антон Дончев е независим член на Надзорния съвет  на „Трейс Груп Холд” АД. Завършил е право в Софийския университет през 1953 г. акад. Дончев е един от най-изтъкнатите представители на историческия роман в България, майстор на епоса с международна популярност.

Романът му „Време разделно” и досега остава най-известният български роман в световната литература. Тази творба на Антон Дончев е издавана 17 пъти в България в тираж един милион и е преведена на над 28 езика в двумилионен тираж. През 70-те години на миналия век – малко след премиерата на “Време разделно” в САЩ, книгата е включена в програмата на славянските факултети на световните университети.

Едноименният филм на режисьора Людмил Стайков, създаден през 1987 г., се превръща в една от най-ярките продукции в седмото изкуство на България. През 1999 г. за своето цялостно творчество акад. Антон Дончев получава авторитетната литературна награда “Балканика”, смятана за балканския “Нобел”.

През 2003 г. Българската академия на науките му присъжда най-високата научна степен – академик, като най-изтъкнат представител на историческия роман в България и майстор на епоса със световна известност.

През декември, 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчи и Голямата награда за литература и Почетния знак на синя лента.

акад. Дончев е носител на най-високото държавно отличие - орден “Св. св. Кирил и Методий”, огърлие, което се връчва от президента за особено големи заслуги в областта на културата.

акад.  Дончев е учредител на  две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

За ремонт на злополучния път край Своге са дадени на фирмата 23 милиона евро. След множество сигнали за нередности по него е трябвало до 15 август да бъде отремонтиран, но това не се е случило. АПИ разбират за това на 19 август, а дни след това става е жестоката катастрофа.
Вчера министър Николай Нанков обяви, че заради бездействието на фирмата държавата ще стартира съдебни процедури срещу нея.

В късния следобед на вчерашния ден пък в офиси на фирмата влязоха разследващи и жандармерия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6439 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2018.08.28 | 19:26

13
Това се казва пръскане на пари. Писател, експерт, не просто лапач. Ето защо не стигат парите за качествен ремонт.

2018.08.28 | 10:31

1
Марко Тотев от фейса горе е един педал, дето го еват от БСП за пари. Абсолютна отрепка трол

2018.08.28 | 13:08

12
Не съм убеден в квалификациите ти за Марко Тотев, но почти съм сигурен, че си едно от „акционерчетата“ в „Трейс“, а може би си и член на Надзорния ѝ съвет, с персонален ресор „Пътното строителство“!
п.п. Нищо лично, просто отчитам яростта ти към коментара на Марко Тотев.
Умник Гюро

2018.08.28 | 11:46

10
Значи да направим извод: Антон Дончев се оказва тясно свързан с комунистическата Държавна Сигурност и съветските тайни служби! Ега ти "големия писател".

2018.08.28 | 12:52

11
То и книгата и филмът са поръчкови от БКП...
Умник Гюро

2018.08.28 | 11:43

9
Другарят Фатмак Радев е решил по стара комунистическа традиция да прикрие престъплението на баща си... Но времената вече са други, Другарю Фатмак. Скоро и ти, и БКП/БСП ще си получите правата лопата и Марш в Сибир! Там си стройте комунизма под вещото ръководство на таварищ Путин.
проф. Вучков

2018.08.28 | 11:12

8
Заслужава да му наврат книгата в задния двор .
Гост

2018.08.28 | 11:08

7
Как само им лъсва гъза на коминистите , намърдали се като съсели на сладки местенца ! Смучат парици и си кротуват !
Бай Шиле

2018.08.28 | 10:56

6
Тоя педал , като Доганя, дето строи язовири. В затвора и тоя ненаял се , ален педераст седесар!
пурко

2018.08.28 | 10:35

2
С цялото ми уважение към акад.Дончев и неговото творчество.Това е един нагледен пример как в България не всеки се занимава с това което разбира а търси начин чрез връзки ,стара слава, авторитет или стара забравена специалност ,учена някога много отдавна ,да се намести на софрата с баницата. Небрежност или безотговорно поведение,незачитане на правила и закони,алчност и арогантност ,са в основата на всичките ни проблеми.Някак много лесно забравихме човещината и морала, и сметнахме че можем без тях.Нямаме страх от закон,институции, от Бог...Забравихме старата максима, че всяко действие си има равно по сила и посока противодействие....
Рая

2018.08.28 | 10:48

5
Не строи пътища, но всеки месец получава стотици хиляди лева като член на борда. Вероятно е такъв в още няколко борда,.... пък после се чудим защо цената за стоки и услуги е висока, а продуктите и услугите са некачествени. Такива като Дончев са като ракови паразити спрямо българите и България.
аз

2018.08.28 | 10:41

3
Предполагам, че е там като юридически съветник - а не като специалист по пътища! Фирмата има и счетоводител - но не вярвам той да се занимава със строителство, нали?!
Пиперко

2018.08.28 | 10:42

4
Червени наглеци, тунеядци и техните наследници....всеки месец като членове на бордове, в различни фирми, получават стотици хиляди лева, като "специалисти".....въпреки, че не разбират от предмета на дейност на фирмите. Затова ремонта на пътища, производството на ток, преноса на топлоенергия, производството на сиренето, хляба и т.н., доставката на вода и други стоки и услуги са по-скъпи. Видяхме ги - по всички телевизии тези "специалисти" от измеслени сдружения, бордове и институти.....

Добави коментар

Водещи новини