Известен български хирург онколог дари икона за параклиса на Петрова нива

  • 18 август 2018 21:02

  • 16575
  • 0
Известен български хирург онколог дари икона за параклиса на Петрова нива
©

Големият български хирург, учен, общественик и будител проф. Иван Гаврилов дари икона с лика на Свети Пророк Илия.

Дарителската воля е тя да бъде показана най-напред в експозицията на малкотърновския музей „Проф. Ал. Фол”, а след освещаването си да намери трайно място в параклиса „Св. Петка Българска“ на Петрова нива. Иконата бе предадена от негово име на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев за Градския исторически музей в Малко Търново от д-р Стефан Пейков, съратник на проф. Фол в изследванията на Странджа.

По този повод д-р Пейков сподели: „За мен е чест в деня на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание да изпълня волята на дарителя проф. Гаврилов да предам иконата на музея. Неговият жест не само продължава възрожденската дарителска приемственост, но и припомня, че светите иконни образи и опазването на обредните практики са помогнали на българите да устоят на превратностите на  времето. Много от тях съхраняват значимостта и жизнеността си до днес.

В Странджа трайно почитан е Св. Пр. Илия, властелин на дъжда и гръмотевиците (Стари поверия разказват, че бил брат на Света Марина и тъй като често забравял своя ден в годишния календар, все се допитвал до сестра си за него).

Поставянето на негова икона в параклиса на Петрова нива ще ни върне към първоначалния идеен замисъл, към архетипите на народностното единство, пример за което е изборът на Илинден - деня на Св. Пр. Илия и Свето Преображение Господне за начало на Илинденско-Преображенското въстание. В Странджа то се вдига „в помощ на брата роб в Македония”.

Дарението на проф. Гаврилов, предназначено за историческото място Петрова нива, по неповторим начин припомня на България и Македония заветът: "Робът се бори за свободи, свободният за съвършенство". Изпълнен съм с вяра, че този завет ще бъде чут и осмислен от политическите (а и от културните) елити на двете страни, за да намерят верния път една към друга”.

Филип Епитропов
16575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини