Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край с. Маноле

  • 17 август 2018 17:08

  • 2283
  • 1
Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край с. Маноле
© Булфото (архив)

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле. Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата.

През последната седмица в могилата „Мал тепе“ край с. Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери до момента не е известен в България и съседните Балкански държави.

Откритите до сега глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.

Могила „Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил.  Диаметърът е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.17 | 18:57

1
комсомолска пионка

Добави коментар

Водещи новини