Проф. Николай Овчаров: Александър Македонски е искал да узнае бъдещето си на Перперикон (видео)

  • 17 август 2018 11:21

  • 1924
  • 4
Проф. Николай Овчаров: Александър Македонски е искал да узнае бъдещето си на Перперикон (видео)
©

В олтарът на двореца-светилище на Перперикон са се правили прорицания не по-малко правдоподобни от тези, които прави Пития в Делхи. По-късно римски автори казват, че там са ходили Александър Македонски, бащата на Октавиан Август, след като разбира, че синът му ще стане римски император. Защитата на двореца светилище е била изключително важна. Това обясни проф. Николай Овчаров по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му в центъра се намира церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и още един, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура.

„Винаги съм започвал археологическите си проучвания по данните на историците“, увери той. „Моята работа е била да докажа или отхвърля твърдения чрез експеримент. Не съм измислял нищо“. Той даде за пример светилището на Орфей в Татул.

Проф. Овчаров припомни, че до 2000 г. Перперикон е тънел в мистика. „19-годишните разкопки ни дадоха възможността да го проучим до такава степен, че сега е като отворена книга. Това, което разкрихме на Перперикон са още светилища на тракийския Дионис, действали от Бронзовата епоха. Имаме уникален паметник“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1924 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Богомил

2018.08.17 | 13:01

2
"Делхи" или Делфи?
Богомил

2018.08.17 | 18:46

4
Именно защото съм ходил. Но това което съм учил в училище/история/ 90% не е вярно! А ти пък загрявяш бавно и не разбираш намека в коментара ми, нито иронията! Препоръчвам ти да се ориентираш кое е тракийско и кое "гръцко". Но това в училище не го преподават.

2018.08.17 | 17:32

3
Делфи!!! Делфийски надпис. делфийски оракул... - Гърция.
Делхи е в Индия....
На училище не си ли ходил/ла?

2018.08.17 | 12:22

1
АБСОЛЮТЕН ЛЪЖЕЦ

Добави коментар

Водещи новини