Как да се предпазим от мъртво вълнение?

  • 13 август 2018 09:45

  • 1080
  • 1
Как да се предпазим от мъртво вълнение?
© Pixabay

Вълнението на морето взе общо осем жертви за последните дни по Северното и Южното Черноморие.

„Част от плажовете край Дуранкулак са неохраниями. На тази плажна ивица има само един спасителски пост, а самият плаж е близо 7 км. Това не е достатъчно”, каза  Артюн Еринозов, директорът на Областния съвет на Български червен кръст в ефира на Нова телевизия след случая на три удавени деца на плажа при Дуранкулак. Той допълни още, че подсигуряването на постове се извършва съгласно схема с компетенцията на Министерството на туризма и съответно областната управа. 

По Южното Черноморие също не липсваха злопоуки. Повече от 20 са инцидентите на Северния плаж в Бургас само за ден. Това дали има вълни, или морето е гладко, не е критерий за това дали има мъртво вълнение.

„Първото нещо, което трябва да направите, ако попаднете в мъртво вълнение, е да запазите самообладание. Опитайте се да махате с ръка, за да бъдете забелязани. Къпете се близо до група хора. Не се отдалечавайте и не оставяйте децата сами”, каза спасителят Петър Русев.

Той  добави още, че част от плажуващите дори не са запознати с флаговата сигнализация. Спасителят призовава туристите да спазват инструкциите на спасителите.

Десислава Станева
1080 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хххх

2018.08.14 | 00:58

1
Бе какви ти групи ,какво ти махане?-не проумяхте ли най-сетне че морето не ви е до колене???????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини