Най-полезното питие в жегите е водата, пийте я често и по малко

10 август 2018 10:12

Най-полезното питие в жегите е водата, пийте я често и по малко
© Pixabay
1622 0

Наблюдава се тенденция на лек спад в консумацията на енергийни напитки след младежите между 14 и 18 години. Това  съобщи пред „Хоризонт“ доц. Лалка Радулова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА).

Децата и особено тийнейджърите са много податливи на рекламата и приемат енергийни напитки, каза доц. Радулова. Последното проучване на Центъра показва, че при 14-18 годишните 20 на сто от младежите изпиват една или повече енергийни напитки на ден. Специалистите са категорични, че тези напитки не са подходящи за деца заради високото съдържание на кофеин и биологично активни вещества, които са от полза повече на хората в активна възраст и на спортуващите. Особено опасен може да бъде приемът на енергийните напитки заедно с алкохол, защото енергийните напитки могат да маскират токсичното действие на алкохола.

Проучване на НЦОЗА сочи, че консумацията на прясно изцедени сокове е 30 до 50 %, намалява консумацията на компоти. 

Най-полезното питие през летните жеги е водата. Доц. Радулова съветва водата да се пие през целия ден, но на малки количества и често. Не бива да се употребява „безразборно и в големи количества“ от лица със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и от страдащи от високо кръвно налягане. В тези случай изпитата вода не бива да надвишава 1.5 литра на ден.

Специалистът предупреди, че е добре да четем дали плодовите напитки, включително натуралните сокове, са допълнително подсладени със захар и други подсладители, както и дали е добавен глюкозо-фруктозен сироп. Завишената консумация на безалкохолни напитки с подсладители поддържа желанието за сладък вкус, а това може да доведе до прием на повече сладки храни и съответно до повишаване на теглото.  

Десислава Станева
1622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини