Работна група към социалното министерство е приела Концепцията на Закона за социалните услуги

  • 17 юли 2018 18:19

  • 2260
  • 0
Работна група към социалното министерство е приела Концепцията на Закона за социалните услуги
© Булфото (архив)

Работната група към Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ за подготовка на Закона за социалните услуги е одобрила с голямо мнозинство проекта на концепция на нормативния акт, съобщиха от министерството. Днешното заседание е било председателствано от министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Концепцията е била публикувана на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика www.mlsp.government.bg и на правителствения портал www.strategy.bg в периода 8 юни - 7 юли 2018 г. Тя е била широко обсъдена на регионално ниво. Получени са много мнения и предложения, които са били обобщени от работната група, уточняват от МТСП. Концепцията има за цел да изведе основните насоки на бъдещата нормативна промяна в областта на социалните услуги. Съгласно документа новата правна регламентация ще бъде развита в контекста на три основни цели: достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги, интегрираност на подкрепата.

Концепцията предлага визията по основните въпроси, които ще бъдат регламентирани в Закона за социалните услуги и подзаконовата уредба към него. Сред тях са същността и основните характеристики на социалните услуги, видовете доставчици, оценката на потребностите от социални услуги, както и въпроси, свързани със създаването, планирането, предоставянето, финансирането, договарянето/възлагането, контрола и мониторинга на социалните услуги. Следващата стъпка е изготвянето на текстове на Закона за социалните услуги, чийто проект трябва да бъде финализиран до 15 октомври, допълват от МТСП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини