5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от сигнали на граждани

  • 04 юли 2018 08:38

  • 3347
  • 0
5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от сигнали на граждани
©

5000 глоби са наложени на пътни нарушители след сигнали, дошли от сигнали на граждани. Това каза в ефира на БТВ съоснователят на платформата „Гражданите” Тодор Лилков след сигнал за поредния клип с безумно и опасно каране по българските пътища.

Инцидентът е от началото на месеца в посока от Панчарево към яз. Искър. Александър Футеков, жена му и двете им деца са в семейния автомобил, когато той вижда в огледалото бързо приближаващ автомобил. Отбива, за да го пропусне, а регистраторът му заснема последвалия слалом на другото возило през насрещното движение.

„Човекът очевидно има самочувствие и кара доста смело автомобила си. Не знам защо го прави, очевидно разчита, че хората в насрещното ще се приберат до мантинелата”, коментира Александър.

Освен да подаде сигнал в „Гражданите”, той проверил и номера на профучалата покрай него кола. Оказало се, че с нея по-рано е имало ПТП – удар в камион по вина на шофьора й. Александър го призова да избива комплексите си на писта. „90% от смъртните случаи са заради човешка грешка – висока скорост и неправилно изпреварване”, коментира и Лилков.

Той посочва, че платформата е започнала своя живот в приятелския му кръг с идеята да се подобри културата на пътя. Сега обаче има и възможност сигналите да стигат до полицията. Проблемът е дали след това ще се случи нещо – заради начина на призоваване на нарушителите, до тях може така и да не стигне информацията, че е започнало производство. „Не знам дали високи глоби биха отказали особено по-заможните хора с коли за 200 000 лв.”, отбеляза Александър.

Той напомни, че даже за неправилно изпреварване с риск за останалите участници в движението максималната санкция е 150 лв. Според съоснователя на „Гражданите” ние като общество заедно трябва да зародим една култура на закон и ред, като това преминава и през активно подаване на сигнали за нарушения. Важно е, обаче, да проверяваме и къде пускаме сигналите си – например, как се финансира съответната платформа. Иначе са възможни манипулации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини