Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал за маримба започна в Плевен

  • 03 юли 2018 10:11

  • 686
  • 0
Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал за маримба започна в Плевен
© Pixabay

Единствен по рода си у нас и на Балканите фестивал за маримба и ударни инструменти започна в Плевен - събитието има голямо бъдеще. Това заяви за БТА пекусионистката Василена Серафимова - част от организационния екип. Тя от години живее в Париж и гради световна кариера като изпълнител и педагог.

Снощи шумното фестивално шествие премина през централните улици на Плевен и се установи в парка на музея, където се състоя първият концерт от програмата на културното събитие.
Ударните инструменти се развиват изключително бързо от втората половина на 20 век до днес, коментира Серафимова. "Композиторите непрекъснато изненадват с нови ярки творби, разнообразието при тези инструменти е изключително голямо и един артист да се допре до всеки един от тях - това е голямо предизвикателство", допълни Серафимова. Тя отбеляза, че на фестивала в Плевен са дошли едни от най-ярките изпълнители в света. Според нея някои от тях в момента правят революция в тази музикална сфера.

В Плевен са звезди от световна величина като Небойша Живкович - Германия /Сърбия, Теодор Милков /Гърция/, френското трио SR9 в състав Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг от Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер, както и плевенчанката Василена Серафимова.

Фестът е организиран под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански, с подкрепата на общината и Националното училище по изкуствата в града.

До 6 юли на сцената ще се представят десетки участници, изявени изпълнители и преподаватели от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия.
Всички концерти са със свободен вход.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини