Явор Гечев: Бездомните котки са обществен проблем

Ситуацията с бездомните кучета се промени драстично поне в големите градове от страната. Към момента популацията на бездомни котки нараства стремглаво, коментира в студиото на "Денят започва"  д-р Евгени Евтимов, ветеринарен лекар, и Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Там, където намалява броят на бездомните кучета, се увеличават бездомните котки, обясни Явор Гечев. Той допълни, че в големите градове се отчита намаляване на броя на бездомните кучета и нормално се увеличава броят на безпризорните котки. "Проблемът не е, че хората ги хранят. По-голямата част от храната, която си намират бездомните животни не е от хора, които ги хранят, а от боклука, от хранителните отпадъци, които за тях е лесно да намерят". Гечев посочи, че за разлика от бездомните кучета, техният темп на възпроизводство е много по-висок. Добре би било и общинските власти да вземат отношение по проблема, защото неправителствените организации и активистите сами със свои средства не могат да го решат изцяло. Чрез кастрация се постигат добри резултати, но е нужна активност и от страна на местната власт, която съсредоточава усилията си към бездомните кучета. Там се постигат добри резултати, но когато намаляват кучетата се увеличават котките, защото те са вече на върха на хранителната верига, каза още той.

По думите на д-р Евтимов котките не са толкова опасни, защото не са социални като кучетата. Те са по-плашливи и много рядко се осъществява контакт с улична котка. При контакт обаче има редица рискове, поясни той и допълни, че котките, както и кучетата, пренасят различни заболявания - инфекциозни и паразитни. При недобра хигиена е много вероятно човек да се зарази с подобни болести, особено опасно е това за децата. Фелинозата пък е остро инфекциозно заболяване, предизвикано от одраскване. Възпаляват се лимфните възли, заболяването е придружено с треска. Токсоплазмозата е друго заболяване, което обикновено протича грипоподобно, но то е изключително опасно за бременните жени, защото при заразяване по време на бременността "вече могат да настъпят редица усложнения на плода - мъртви раждания, уродства и други малформации, които могат да настъпят вследствие на това заразяване

Коментари

 1. 2018.07.02 | 15:00
  Решението е:
  *да се образоват хората
  *да няма контейнети за боклук разпилян отвън. Грозно е и мирише.
  * Всичко да се събира строго разделно.
  *Хранителните отпадъци да се преработват до безвредни: компост и метан.
  На това на което в България се казва отпадък, в Европа е суровина. Всичко се преработва.А ние изхвърляме готови пари.
  * санкции за хранещите бездомни животни.
  *Кастрация на бездомните животни докато изчезнат.
  Докато стане чисто Като в Германия

  1. 2018.11.25 | 18:06

   Кастрация, за да не се размножават, докато изчезнат, на злобните човекоподобни, които считат, че само те трябва да са на Земята, и са толкова тъпи, че не знаят, че хората живеят благодарение на животните. А децата, без животните - в градската среда това са кучета, котки, свраки, все още синигерчета - ВРАБЧЕТАТА ВЕЧЕ УНИЩОЖИХМЕ - стават садистични уродчета, които израстват като бездушни, жестоки, дори към родителите си, към децата си - пример до пример ежедневно. А, и да се наложат огромни санкции за пияниците, чалгаджиите, наркоманите и ТЮТЮНОПУШЕЩИТЕ ОТРОВИТЕЛИ И ЗАМЪРСИТЕЛИ, плюскащите до припадък, храчещите по улицата, пикаещите по ъглите мъже, плюещите дъвки, влачени с часове из инфектирани уста, крадливите партийЦи от властваящите партии ... и т.н. май много санкции и кастрации трябват, а комунисте с болшевишка закалка.
   Сигурно не си ходил нито в Турия, нито в Гърция, нито в Италия, нито в Холандия, нито в Испания и редица други държави,да видиш, хак хората се грижат за бездомните животни. Но са ХОРА, а не алчни, самонадеяни и жестоки, невежи бай Ганьовцци.

  2. 2018.07.02 | 15:08
   Справки: Швеция
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет