Жители на Роман: Реката ни заля заради изпуснат язовир

  • 30 юни 2018 09:08

  • 12221
  • 0
Жители на Роман: Реката ни заля заради изпуснат язовир
© Булфото (архив)

Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха с помпи засегнатите имоти в наводнения град Роман, a заради липсата на ток в залетия квартал „Карашки” имаше засилено полицейско присъствие.

Вчера беше обявено частично бедствено положение. Река Малък Искър излезе от коритото си и потопи цял квартал. Залети са 100 къщи и блокове. Хора и животни се евакуираха с багери. Според властите реката е придошла от дъжда, според потърпевшите – от изпуснати язовири в съседни области.

"Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви пред камерата на БТВ кметът на Роман Валери Ролански. По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.

Радка Цолова, която вчера беше спасена от „Гражданска защита”, заяви, че хората се чувстват малко по-добре, но всички все още са притеснени. "Бях в къщата и бях в капан, не можех да изляза”, заяви тя. По думите нивото на водата е достигнало над метър. Тя е убедена, че високата приливна вълна не е от валежите, а е дошла заради изпускане на язовир.

Няма пострадали хора, но когато водата се оттегли, стана ясно, че щетите са огромни. Според вътрешния министър, който също посети градчето, е наложително изграждането на диги по поречието на Малък Искър. Освен Роман, наводнени бяха и Етрополе, Садово и Чепеларе, а в Плевен се изсипа пороен дъжд и градушка. За днес заради силен вятър е обявен жълт код в Централна и Западна България, но се очаква дъждовете да отслабнат постепенно

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини