Главата на БПЦ се срещна с кардинал Валтер Каспер

  • 25 юни 2018 16:50

  • 944
  • 0
Главата на БПЦ се срещна с кардинал Валтер Каспер
© булфото (архив)

Българският патриарх Неофит се срещна с кардинал Валтер Каспер в сградата на Софийската света митрополия, съобщиха от Българската православна църква.

В срещата са участвали Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Кардинал Валтер Каспер е почетен председател на Папския институт за християнско единение и е на посещение в страната за празника на Светите апостоли Петър и Павел. Той е предал поздрави от името на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ-БП.

На срещата са били изтъкнати традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Римокатолическата църква, като са били припомнени двете дарения на Свети мощи от Ватикана към Русенската и Доростолската епархия - на Свети Георги Победоносец и на Свети Дасий Доростолски, както и за храмовете, предоставени за ползване на българските православни общности в Европа.

"Светиите правят общението между двете църкви възможно, имайки предвид общата ни история през първото хилядолетие", е заявил кардинал Каспер.

Патриарх Неофит и кардинал Каспер са се обединили около изключително важната роля на семейството, което е ядрото на всяко едно общество. Обсъдени са били и проблемите, пред които е изправена съвременна Европа и обществото, свързани с човешкото достойнство и миграцията. В края на срещата са били разменени подаръци с пожелание за още по-добро съработничество.

Владимир Василев
944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини