Свиневъди очакват реакция от държавата срещу африканската чума

  • 21 юни 2018 13:53

  • 1141
  • 0
Свиневъди очакват реакция от държавата срещу африканската чума
©

Представители на свинекомплексите в селата Бръшлен, Голямо Враново и в Николово - едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо около 85 000 животни, заявиха, че искат държавата да предприеме веднага спешни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас.

Управителят на предприятието в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 000 животни, заяви, че причината за тяхното притеснение са регистрираните огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Тя припомни, че ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение.

По думите на Димитрова трите свинекомплекса се намират на близко разстояние един от друг. Ако заболяването влезе в един от тях, всички ще бъдат засегнати. Това ще е огромна загуба.

"Имаме нужда от помощ. Искаме строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия", заяви Димитрова.

Да се намали популацията на дивите свине, като ловните дружинки да окажат помощ за това. Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя, което би довело до риск от поява и разпространение на болестта.

"Ние се грижим за нашата биосигурност, пазим си свинекомплексите. Искаме държавата да пази държавата", заяви Димитрова.

Христо Стойков - главен лекар на свинекомплекса в Бръшлен, където се отглеждат около 35 000 животни, допълни, че в края на март тази година е имало среща в село Бръшлен по този проблем, набелязани били мерки, но оттогава досега държавата не била предприела нищо.

По думите му е нужна стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването, мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Русе д-р Георги Дяков коментира, че рискът от заболяването е голям. ОДБХ е приведена в състояние на повишена епизоотична готовност. От голямо значение за недопускане на появата и разпространението на африканската чума в България е изпълняване на мерките по биосигурност в свинекомплексите.

Дяков посочи, че мерките, които се предприемат от ОДБХ, са оповестени. Има програма за мониторинг и надзор на заболяването, като се взимат проби от животни. Ловните дружинки са информирани и трябва незабавно да подават сигнал за всички намерени умрели диви свине.

По думите му заболяването се разпространява чрез храна, транспортни средства и хора. Дяков даде пример, че негови колеги от Румъния изследвали малотрайни колбаси, внесени от страни, където е регистрирано заболяването. Резултатите показали, че въпреки термичната обработка в три от четирите проби имало наличие на вируса.

Последвайте канала на

БТА
1141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини