Мая Манолова подписа меморандум за сътрудничество със сръбския си колега Зоран Пашалич

  • 09 юни 2018 06:33

  • 3170
  • 1
Мая Манолова подписа меморандум за сътрудничество със сръбския си колега Зоран Пашалич
© Булфото/Архив

Омбудсманът на Република България Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и защитникът на гражданите на Република Сърбия Зоран Пашалич подписаха вчера в Белград меморандум за сътрудничество между двете институции, съобщи пресцентърът на Омбудсмана на Република България.

Целта на документа е обмяна на опит и добри практики, разглеждане на конкретни казуси по жалби на граждани от двете страни, информация и помощ на територията на съответната държава, както и организиране на съвместни приемни, конференции и участия в програми и други инициативи за защита правата и свободите на българските и сръбските граждани.

"Много се надявам, че този пример за доброто сътрудничество между българския и сръбския омбудсман ще бъде подет и разпространен и в другите съседни балкански страни", заяви Манолова. Тя обяви, че в началото на октомври тази година ще организира среща на омбудсманите от балканските държави, която да постави основите на създаването на Балканска мрежа на омбудсманите.

По думите й чрез мрежата ще се осъществява бърз канал за комуникация между институциите, бърза реакция при проблеми на наши граждани в съседна държава и обмяна на най-добри практики при решаването на проблемите на гражданите, които са много сходни.

От своя страна омбудсманът на Република Сърбия Зоран Пашалич благодари на Манолова за оказаната чест и заяви, че подписването на меморандума за сътрудничество между двете страни е само началото на съвместната им работа за защита правата на гражданите.

"Ще покажем на останалите балкански държави приятелството между България и Сърбия, ще им покажем как можем да решим проблемите по най-добрия начин. Знам със сигурност, че сътрудничеството между нашите страни ще бъде от полза и за останалите, дори отвъд Балканите", категоричен бе Пашалич.

БТА
3170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.10 | 05:16

1
Костинброд - помним го....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини