Бисер Петков се срещна с генералния директор на МОТ Гай Райдер

  • 05 юни 2018 18:03

  • 952
  • 0
Бисер Петков се срещна с генералния директор на МОТ Гай Райдер
©

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Гай Райдер. Разговорът се състоя в рамките на 107-та редовна сесия на Международната конференция на труда в Женева, Швейцария, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По време на срещата двамата обсъдиха досегашното сътрудничество между България и Международната организация на труда и възможностите за задълбочаването му в контекста на инициативите за осигуряване на равенство между жените и мъжете и намирането на решения в отговор на предизвикателствата на бъдещето на труда.

Министър Петков подчерта, че България оценява високо сътрудничеството с Международната организация на труда и техническата подкрепа, която тя оказва на страната ни. Той изрази подкрепа за каузите на МОТ за постигане на социална справедливост и достойни условия на труд.

Министър Петков представи резултатите от изпълнението на приоритетите на българското председателство и напредъка по някои от ключовите досиета в областта на труда и социалната политика. Той информира генералния директор на МОТ, че България е готова със заключенията за „Бъдещето на труда“ и тяхното приемане на 21 юни по време на заседанието на ЕПСКО в Люксембург. След това те ще бъдат изпратени на Глобалната комисия за бъдещето на труда.

Други въпроси, които бяха обсъдени по време на срещата бяха: ратифицирането на Конвенция 131 на МОТ за минималната работна заплата, състоянието на социалния диалог в България, договарянето на миниалната работна заплата в страната, както и темата, свързана със сътрудничеството със Западните Балкани.

Министър Петков подчерта, че Българското председателство на Съвета на ЕС е фокусирало усилия върху създаването на по-добра среда за развитието на социалната икономика, насочена към социалните иновации и равните възможности, недискриминацията. Обсъдена беше и темата за практическото прилагане на принципите на Европейския стълб за социалните права. В края на юни Българското председателство ще организира международна конференция на високо равнище по тази тема, по време на която ще се постави акцент върху необходимостта от засилване на социалното измерение на ЕС.

По-рано през деня министър Петков проведе среща и с д-р Али Рабиеи, министър на кооперативите, труда социалното благополучие на Иран, по искане на иранската страна. Обсъдени бяха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество между двете министерства в сферата на професионалното обучение, насърчаване на заетостта и социалната защита, включително и на уязвими групи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини