Стотици се сбогуваха с акад. Светлин Русев (видео)

30 май 2018 12:41

Стотици се сбогуваха с акад. Светлин Русев (видео)
© Novini.bg
15803 0

Стотици хора - културни дейци, политици и граждани, дойдоха да изпратят Светлин Русев към вечния му път.

Поклонението се състои в Националната галерия Квадрат 500.

Изпращаме една епоха. Това заявиха бившият културен министър Вежди Рашидов и президентът Георги Първанов, които дойдоха да поднесат цветя.

Заедно с него направихме това място. Това е един колосален труд. На негов гръб легна цялостната подредба, каза Рашидов, визирайки българският "Лувър". Това е един човек, който е бил винаги близо до мене. Приятелството го разбираше като въздуха, в който живеем, каза още Вежди Рашидов.

Големият български художник почина в събота. Той издъхна в дома си дни преди да навърши 85-годишна възраст.

Светлин Русев се отправи по своя небесен път, но остави не само безценните си творби, а и една невероятна съкровищница – колекцията художествени произведения от цял свят, събирана с години, за да бъде  дарена на родния Плевен, с когото той завинаги ще остане свързан.

"Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси". Това написаха от Националната художествената галерия по повод кончината на твореца.