Работи се по проект за оценка психологическата годност на шофьорите

  • 14 май 2018 14:54

  • 1440
  • 1
Работи се по проект за оценка психологическата годност на шофьорите
© Pixabay

Институтът за изследване на населението и човека към Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН) работи по дългосрочен проект за изработване на методики за оценка на психологическата годност на водачите на моторни превозни средства.

Това съобщиха от института.

Като резултат от работата в последната година са изведени характеристиките на рисковите водачи, подбрани са методиките, по които да се оценяват и в момента се работи по адаптирането и валидизирането им.

Екип учени от института работи по Трети етап - „Провеждане на научно изследване, валидизация и стандартизация на селектираните методики за изследване на психологическата годност на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачите на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност“ от работата на ИИНЧ-БАН по Договор за обществена поръчка с предмет: „Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разработване на нови методики за изследване на психологическа годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/“, сключен между Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ и ИИНЧ на 26 юни 2017 г.

Договорът е финансиран по проект от Приоритетна ос 5 - „Техническа помощ“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. с бенефициент МТИТС.

Целта на проекта е да се осъвременят използваните в момента психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и водачите, временно лишени или загубили правоспособност за управление на МПС.

В резултат от работата по този проект, разработва се профил на рисковия водач и се определя какви характеристики – когнитивни, социални и личностни - имат влияние върху поведението му на пътя.

Перспективата на проекта е да подготви програми за превенция на водачи, за които е установен рисков профил.

Срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от 26.06.2017 г.

Научният състав, който работи по Договора, включва проф. д-р Антоанета Русинова-Христова – ръководител, гл.ас. д-р Зорница Тоткова, гл. ас. д-р Росица Рачева и докторант Калина Крумова.

Екипът на проекта е готов да отговори на всички въпроси, свързани с агресията по пътищата и поведението на водачите, при всеки възникнал проблем, както и да се включи във всяка дискусия по темата.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини