Потомък на Панайот Хитов спечели юнашките игри "Хайдушка среща" край Сливен

  • 11 май 2018 13:40

  • 732
  • 0
Потомък на Панайот Хитов спечели юнашките игри "Хайдушка среща" край Сливен
©

Красен Колев спечели юнашките игри "Хайдушка среща" край Сливен. Той е праправнук на Панайот Хитов, обяви на пресконференция организаторът на състезанието Стефан Стефанов от фондацията "Стария бряст", предаде БТА.

41-годишният скулптор е изкачил първи за час и девет минути Хайдушката пътека към местността Карандила с мях с 44 литра бяло калоянско вино. Той е с най-много спечелени игри, сред които хвърляне на камък, борба, хвърляне на нож в цел.

Освен парична награда 1000 лева и точна реплика на оръжейния пояс на Хаджи Димитър, той получи и грамота от фондацията "Стария бряст" със званието "главен воевода".

Общо 20 души са тръгнали по Хайдушката пътека, като 12 от тях са успели да я изкачат. Сред участниците за поредна година са били и американски военнослужещи от полигона "Ново село" край Сливен. Двама от тях са победили в отделни игри - Доналд Уилямс в борба и Джордж Коста - хвърляне на камък. Те споделят, че изживяването ги е направило по-скромни, заради трудността и са благодарни, че са се докоснали до българската култура.

Най-добър в хвърлянето на нож се оказа Милен Шидеров от Сливен.

Надпреварата е вдъхновена от записките на воеводата Панайот Хитов, където той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с около 40 литров мях с вино.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини