Алпинист: Ураганни ветрове бушуват в района на Еверест (видео)

  • 10 май 2018 08:02

  • 15159
  • 3
Алпинист: Ураганни ветрове бушуват в района на Еверест (видео)
© БТВ

Един от собствениците на компанията, организирала пътуването на Боян, е казал, че ще направи всичко възможно да помогне. Той познава върха и от южната, и от северната страна. Това каза в сутрешния блок на БТВ Борислав Сандов, приятел на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров.

В интернет видях, че има намаляване на вятъра, което е много добра новина, тъй като основно това възпрепятстваше търсенето. Надявам се и хеликоптерът да е излетял вече. Доколкото знам, този тип хеликоптери могат да се качват до над 7000 метра, което е ключово за установяване на видимост, заяви Сандов.

Боян е оцелявал в изключително трудни ситуации. Може да стои и да изчаква удобно време да изкачи върха, а ние да се притесняваме, каза още Борислав Сандов.

Във включване по телефона алпинистът Слави Несторов съобщи, че в района на Еверест в момента бушуват ураганни ветрове. Предполагам, че подобно е положението и около Шиша Пангма, който е на около 100 километра по права линия от Еверест. В момента не виждам да кръжи хеликоптер, каза Несторов.

На лагер 2 би трябвало да има палатка, в която има провизии. Опасявам се да не се е случил някакъв инцидент с Боян, но се надявам да е някъде, изчаквайки ураганните ветрове да отминат. Единствената възможност е да се е окопал в снега или да е в някаква ледена пукнатина, заяви Слави Несторов.

Докато няма съобщение за неприятна развръзка, надеждата остава, категоричен е алпинистът Петър Атанасов. Всичко е въпрос на шанс в известна степен и на това доколко Боян разполага с гориво и с храна на мястото, където се намира, добави Атанасов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15159 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини