Захариева с последни данни за издирването на Боян Петров (видео)

  • 09 май 2018 10:50

  • 12597
  • 1
Захариева с последни данни за издирването на Боян Петров (видео)
©

Полагаме всички грижи. Във връзка сме с китайските и тибетските власти постоянно.

Това коментира по време на брифинг външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Тя даде подробности около спасителната акция, организирана след изчезването в Хималаите на българския алпинист Боян Петров.

По думите й екипът, който се е заел с издирването, вече се изкачва. Поради силния вятър обаче това се извършва по-бавно.

Ведомството се е заело с търсене на специална техника за акцията. Тибетските и китайските власти са информирали министерството, че притежават хеликоптер. Той обаче не може да лети над 5000 метра.

Намерена е друга техника, която обаче може да достигне максимална височина от 6100 метра.

„Официалното искане е постъпило през нас преди 10-15 минути“, обясни Захариева, като допълни, че се продължава търсенето на други фирми, които да могат да предоставят хеликоптер, който лети по-високо. За излитане на хеликоптер има дадено разрешение.

„Утре прогнозата е позитивна. Надяваме се времето да се оправи.Вятърът да намалее“, уточни Захариева.

Същвременно Китай ще продължи да предоставя пълната си подкрепа в издирването на алпиниста Боян Петро, увери посланикът на Китай в България Н.Пр. Джан Хайджоу.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
12597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини