Отбелязват с поредица от събития 1300-годишнината от победата на хан Тервел над Арабския халифат

  • 30 април 2018 17:51

  • 2310
  • 3
Отбелязват с поредица от събития 1300-годишнината от победата на хан Тервел над Арабския халифат
©

Община Тервел ще отбележи 1300-годишнината от победата на хан Тервел над Арабския халифат край Константинопол с поредица от събития, съобщават от кметската управа.

Ще бъде валидирана в Тервел юбилейна пощенска марка от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Започва изработването на фасадно пано с височина над 10 метра, на което ще бъде изобразена фигурата на хан Тервел на кон пред стените на Константинопол. Очаква се паното върху фасадата на санирания жилищен блок "Хан Тервел" да бъде открито до края на юли, информира заместник-кметът Диана Илиева.

В Деня на независимостта - 22 септември, ще отвори врати обновеният общински музей със зала "Кан Тервел". Нови експозиции ще има и в залите "Етнография и местни занаяти", "Палматис и християнските храмове в Тервелско от древността до днес", "История на образованието в община Тервел" и други. Музеят ще разполага и с галерия, конферентна зала, кабинет за занимания с деца.

Общината вече получи финансиране от правителството за реновирането на музея, както и на централния градски площад "Хан Тервел", добавя заместник-кметът. На площадното пространство пред паметника на Хан Тервел в празничния ден ще се състои и тържествен концерт с участието на Духовия оркестър на Военноморските сили. Атракцията "Прабългарски стан" ще привлече деца и възрастни, които ще могат да пробват стрелба с лък, да видят предмети от бита и военни практики на прабългарите и да опитат българска средновековна кухня.

Общината ще покани на творческа среща в Деня на народните будители - 1 ноември, автори на литературни произведения и исторически монографии за владетеля, удържал славната победа. На хан Тервел и неговата историческа роля за спасяването на Европа от инвазията на арабите ще бъде посветен и ученически конкурс.
 

Константин Тодоров
2310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2018.05.01 | 11:25

3
Докато отбелязвате годишнината вашия чалга "елит" си показват задниците в Дубай.

2018.05.01 | 04:41

2
ДОЛУ ШАЙКАТА.ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ.
дуци

2018.05.01 | 04:41

1
ЦЪРВУЛИИИИ ,КВО СЕ ХВАЛИТЕ С КАН ТЕРВЕЛ ЧЕ УМАЧКАЛ АРАБСКИЯ ХАЛИФАТ , СЕГА ШЕ СЕ ПОХВАЛИТЕ ЧЕ СТЕ СЕ НАДУПИЛИ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО и ПАК ТУРЦИТЕ ВИ МУШКАТ ,ПОЗОР

Добави коментар

Водещи новини