Майката на трите спасени мечета край с. Барутин остава в неизвестност

  • 25 април 2018 16:29

  • 1447
  • 0
Майката на трите спасени мечета край с. Барутин остава в неизвестност
©

Майката на трите спасени мечета край с. Барутин все още не е открита от фотокапаните, поставени в района, информират от РИОСВ-Смолян.

В близост до местността, в която бяха открити малките мечета, са забелязани следи от възрастни мечки, но засега еколозите не могат да гарантират, че майката е в близост. Евентуално връщане на трите малки в зоната, в която са намерени, на този етап крие рискове, тъй като няма доказателства, че майката е наоколо. Мечетата са настанени в парка за танцуващи мечки край Белица, където за тях се полагат специални грижи. Предвижда се прехвърлянето им в Център за диви животни в Гърция.

В района на заложените фотокапани при обходи са забелязани множество следи от мечки, като за едни от тях може да се предположи, че са на майката, уточняват от екоинспекцията. На самите фотокапани няма заснета мечка. Според еколозите има риск майката да не припознае мечетата, ако бъдат върнати обратно, поради факта, че те са пипани от хора. Другата опасност е при връщането им да бъдат открити от друга мечка или вълк.

От РИОСВ информират, че настанените в парка край Белица мечета се хранят нормално и вече преодоляват стреса от струпването на много хора. Адаптацията им протича безпроблемно, животните успешно са захранени с козе мляко. Преценено е, че трите мечета трябва да получат грижи в Центъра за диви животни в Гърция, което ще стане със съдействието на фондацията "Четири лапи", заявиха от РИОСВ. Там мечетата ще бъдат отгледани с минимално човешко въздействие, което ще спомогне за успешно формиране на инстинкти, позволяващи оцеляването им в естествена среда, смятат от инспекцията.

РИОСВ-Смолян призовава гражданите, при намиране на екземпляри от защитен вид, незабавно да сигнализират на "зеления" телефон на екоинспекцията.

Нора Виткова
1447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини