73% от българите чукат на дърво срещу нещастие

  • 01 април 2018 10:17

  • 1311
  • 2
73% от българите чукат на дърво срещу нещастие
© pixabay.com

73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 12% хвърлят сол за късмет, а 35% носят червен конец против уроки. Най-голямо доверие гласуваме на пророчествата на баба Ванга, 75% от българите вярват на пророчицата.

Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" по повод темата суеверни ли са и от какво се страхуват българските граждани.

Според Славкова 75% от респондентите отчитат, че гласуват най-голямо доверие на пророчествата на баба Ванга, а след нея се нареждат други 29%, които вярват в извънземните.

Тя допълни, че други 40% от анкетираните българи са склонни да приемат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности.

"За съжаление вярването в магии показва, че ние живеем изключително несигурни. Съвременните хора се плъзгат по повърхността - освен че сме склонни да интерпретираме сложните събития с прости обяснения, ние не се информираме допълнително", коментира от своя страна психологът Росен Йорданов.

"Това, което наблюдавам в социалните мрежи, е, че се споделят откровено фалшиви новини, а в същото време започват бурни коментари, като това показва, че дори и хората с висока степен на образование не са защитени от проникването и вярването в такъв тип конспирации и фалшиви новини от всякакъв спектър на живота", коментира социологът Евелина Славкова.

Нора Виткова
1311 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.02 | 19:34

2
Аз пък се моля на Господа Иисуса!
данъкоплатец

2018.04.02 | 15:58

1
Аман от пишман разбирачи. Чукането на дърво е докосване на Животворящия Кръст Господен, хвърлянето на сол е директен цитат от Библията - "Вие сте солта на земята.". Червения конец е символ на кръвта Христова, а белия на Възкресението. Това са все православни символи, само дет

Добави коментар

Водещи новини