Народните поверия на Благовещение (видео)

  • 25 март 2018 07:37

  • 39792
  • 2
Народните поверия на Благовещение (видео)
© novini.bg

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, разказа пред Novini.bg какви са традициите и обичаите на празника Благовещение (или Благовец).

Това е празник, който е на прехода между зимата и пролетта. Празникът е свързан именно с излизането от зимата и осигуряване на една плодородна и здрава, хубава, пълноценна година Затова на Благовец гоним змиите и гущерите, защото именно змиите са най – опасни за хората, които работят на полето.

Най – популярното вярване на Благовещение е, че тогава ни закуква кукувица и идват лястовичките. Ако на този ден ни закука кукувица, не трябва да е на гладно, защото ще ходим гладни цяла година, трябва да имаме парички в джоба и хляб в торбата.

За този ден се вярва, че може и да се намери имане. Смята се, че се появявал синкав огън и под него имало имане.
На Благовец е добре да се садят цветя. Днес и нищо не ни боли. Земята обаче усеща болка и затова не трябва да се оре.

Основното, което се прави на Благовец е почистването. Целта му е да се прогони изцяло зимата и затова се изнасят всички боклуци навън и се палят ритуални огньове. От него се взима пушекът и се опушва цялата къща, под леглата и децата.

„В празника Благовец прозират наистина предхристиянски неща. Това гонене на змии, чистене и прочистване не е свързано с християнския календар. Но сборниците, които ни дават ценни сведения  за такива празници, ни казват, че именно на Благовещение Дева Мария е заченала“, разказа още доц. д-р Веселка Тончева и поясни, че днешният празник в християнската традиция се почита като празник на майката.

Снимка: Novini.bg/ Доц. д-р Веселка Тончева


Цялото интервю може да видите  ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
39792 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.26 | 20:06

1
Проклети да са дните когато Арахангел Гавраил е донесъл на майките на Костов, Цветанов, Бисеров, Борисов че са родили тия мръсници.

2018.03.26 | 20:06

2
пийй си хапчетата

Добави коментар

Водещи новини