Идва голямото пътуване! Ето каква е тайната на безопасното шофиране (видео)

  • 02 март 2018 11:14

  • 6685
  • 1
Идва голямото пътуване! Ето каква е тайната на безопасното шофиране (видео)
© novini.bg

Въпреки че снегът започва да се топи и според прогнозите времето ще се затопли през следващите дни, все още обстановката в страната на места е доста усложнена. Синоптиците предупреждават, че ни очаква и леден дъжд. Проблеми има и в много други части в Европа заради лошите метеорологични условия. Независимо от обстановката много българи ще тръгнат на път заради трите почивни дни около 3 март.

Затова Novini.bg потърси съвети от професионалния инструктор по безопасно и майсторско шофиране Васил Жеков.

Снимка: Novini.bg

Освен самообладанието на шофьорите, които се движат по пътищата през зимата, са нужни още няколко неща, обясни Жеков.
Най – важното за безопасното движение при зимни условия, разбира се, са добрите гуми на една кола. Васил Жеков пак препоръча да избягваме да пътуваме при подобна обстановка с коли, които нямат чисто нови гуми, а са с гуми втора употреба. По думите му автомобил с такива думи е изключително нестабилен.

Другият най – голям фактор за безопасно движение е човешкият. За съжаление днес много малко хора могат да се справят с шофирането в такива лоши условия. „В България всички си мислят, че шофирането е стаж, но не е така. Шофирането е като математиката“, обясни Васил Жеков.

Снимка: Novini.bg

Най – важното нещо е винаги един шофьор да спазва дистанция, за да може да се спре, ако има проблем с предният автомобил.

Ако една кола пък е с предно предаване, най – често тя поднася със задницата. Тогава не трябва да се паникьосваме и да натискаме спирачките, а да подадем газ.

Ако влизаме в завой при заледен път, независимо, че въртим волана, самата кола не завива. Това се казва недозавиване. Когато се получи такова нещо, означава, че шофьорите не са подготвили добре автомобила за завой и отново идва паниката. В такива случаи не се натиска спирачката, а се чака колата сама да завие и тя ще го направи, когато има достатъчно добро сцепление.

За да придобие един шофьор правилните навици, са нужни много умения и много практика, каза Васил Жеков пред камерата на Novini.bg.Още от съветите на професионалния инструктор по безопасно и майсторско шофиране може да видите  ТУК.

По материала работиха Веселина Спасова и Десислава Станева

Novini.bg
6685 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мария

2018.03.02 | 18:52

1
Най-важно е да си учил за тази книжка,да имаш практика а не да си хвърлил 1000 лева и да си мислиш че си станал шофьори в същото време стоиш на кръстовището и гледаш като теле знаците

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини