Община Варна започна изпълнението на проекти за над 87 млн. лв.

  • 22 януари 2018 15:52

  • 1785
  • 1
Община Варна започна изпълнението на проекти за над 87 млн. лв.
© Уикипедия

Община Варна започва изпълнението на три проекта на обща стойност над 87 милиона лева, съобщи днес зам.-кметът на крайморския град Пейчо Пейчев. Финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж".

Малко над 34 милиона лева ще бъдат вложени в естетизацията на градската среда. По този проект, който трябва да приключи до средата на 2019 г., ще бъдат възстановени зелени площи, изградени велосипедни маршрути, облагородени междублокови пространства и създадени нови зони за отдих и спорт. Част от средствата ще бъдат вложени в Морската градина, където е планирано да бъдат модернизирани Розариумът и Алпинеумът.

Над 16 милиона лева ще бъдат инвестирани по проекта за модернизация на образователната инфраструктура в града. Предвидено е да бъдат реконструирани 7 училища и 3 детски градини. В рамките на проекта учебните заведения ще станат достъпни за деца със специални потребности, ще бъдат облагородени дворовете и подобрени физкултурните салони.

Във втората фаза на програмата за интегриран градски транспорт в града ще бъдат вложени над 37 милиона лева. Планирано е до 2021 година да бъдат разширени и реконструирани няколко възлови булеварда и улици в града, както и да бъдат купени още 15 автобуса. Машините трябва да са във Варна в началото на април. В рамките на проекта ще бъдат инсталирани интелигентни системи на светофарните уредби, които ще следят трафика и ще дават възможност за осигуряване на зелена вълна. Освен това ще бъдат изградени 25 интелигентни пешеходни пътеки, които ще дават светлинен сигнал, когато върху тях стъпи пешеходец.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Dildo Baggins

2018.01.23 | 07:55

1
Potnik Potnik Kade e STADIONA Perekende Takova

Добави коментар

Водещи новини