Маските, които хората слагат пред устата си, са утопични

  • 10 януари 2018 11:52

  • 2475
  • 1
Маските, които хората слагат пред устата си, са утопични
© Булфото (архив)

Маските, които хората слагат пред устата си, са утопични, неефективни мерки, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ д-р Коста Костов – национален консултант по белодробни болести.

Той предложи Столична община да създаде експертен съвет, който да изгради правила и който да има говорител, който при нужда да дава компетентна информация.

Мерките са изцяло в ръцете на институциите, не са по силите на индивидуалния гражданин, добави той.

"София е един от най-замърсените градове в Европа. Индекси за качество на въздуха над 100, каквито са нивата в последните дни, и които често се случват - между 100 и 150 застрашава рисковите групи, предимно болните с хронични белодробни болести, а над 150 застрашава всички, а над 200 са особено опасни", каза д-р Костов.

За нивата на праховите частици, д-р Костов подчерта: "Всичко, което е под 10 микрона влиза дълбоко в белия дроб. Извън газовете, то праховите частици са един от огромните рискови параметри, които могат да доведат до хронично изостряне на някои болести. Практически всички хронично болни с белодробни болести са застрашени".

В България по официални данни от замърсяване на въздуха годишно умират около 14 до 18 хил. души. От катастрофи в България умират около 1000 души, посочи още д-р Костов.

Десислава Станева
2475 1

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.14 | 13:05

1
Щом са неефективни да използват противогази.

Добави коментар

Водещи новини