Дъновисти посрещат Нова година на Рилските езера

От години жени от Кюстендил редовно се качват на Седемте рилски езера, за да посрещат новата година на високо в хижа "Седемте езера" или Старата хижа. Приятели с китара създават настроение сред групата, установила се над старата хижа където е уютно, има топъл чай и столова.

Те пеят обичани мелодии, играят и танцуват, докато настъпи 24 часа. Тогава група последователи на учителя Дънов се качва на известния сред Братството Молитвен хълм на 2150 метра, за да изпълнят своя зимен ритуал. За разлика от прочутата паневритмия, когато на 19-ти август дъновистите посрещат божествената Нова година, на 31 декември те посрещат календарната. Сред тях е и 71-годишната Таня Лучкова.

Много хора могат да се качат. Аз не съм някакво физическо чудо, просто имам желанието. Там ми е приятно, вдъхновено и красиво, и обнадеждено. Има много неща, които там просто можеш да ги усетиш, защото районът на Седемте рилски езера е специален район. Един от малкото толкова специални на планетата. Там има съмишленици, но има и просто туристи. Ние, които сме последователи на учението, и се качваме на върха, защото и това е удоволствие - да знаеш че си се качил и си бил там, на върха, заяви Таня Лучкова пред БНР.

Останалите от групата, посрещащи нова година на 2200 метра надморска височина, излизат на заледеното Рибно езеро до хижата и организират своя празник върху 25-30 сантиметра лед и около половин метър сняг върху езерото. Понякога играят хоро върху ледената кора, а друг път – организират състезания.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет