С 3 милиона ремонтират Националния музей на българското изобразително изкуство

  • 27 януари 2012 14:15

  • 653
  • 1
С 3 милиона ремонтират Националния музей на българското изобразително изкуство
© Интернет

Следващият месец приключва проектът за ремонт на сградата на Националния музей на българското изобразително изкуство в София.

Със средствата, осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие”, ще бъдат подменени електрическите инсталации, ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания, сградата ще бъде приведена в съответствие с мерките за енергийна ефективност.

Това съобщи на пресконференция по-рано днес ръководителят на проекта за ремонт и преустройство на сградата на музея инж. Моника Бораджиева. „Настилката е подменена навсякъде в музея, при подмяната на дограмата са запазени оригиналните орнаменти на прозорците, подобрена е системата за сигурност и охрана на сградата”, посочи още инж. Бораджиева.

По думите на директора на Националния музей на българското изобразително изкуство г-жа Слава Иванова след ремонта музеят ще се превърне във визитна картичка на България в надпреварата за европейска столица на културата.

В резултат на ремонта на стойност 3 625 196 лв. ще бъде подобрена и вентилационната система – сериозен фактор за правилното съхранение на произведения на изкуството. Музеят притежава най-богатата българска колекция историческо и съвременно културно наследство от произведения на изобразителното изкуство в страната.

Последвайте канала на

653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Д

2012.01.27 | 15:59

1
Коя ли фирма пак се е облагодетелства от този златен проект?Сигурен съм,че с тези над 3,5милиона лева щяха да построят не един а 3/три/ музея по всякакви изисквания.

Добави коментар

Водещи новини