Агенция по вписванията ще администрира Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от 1 януари

  • 14 декември 2017 17:39

  • 733
  • 0
Агенция по вписванията ще администрира Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от 1 януари
©

Агенция по вписванията ще администрира Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) от 1 януари 2018 г. , съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Регистърът ще бъде и с ново наименование: "Търговски регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел (ТРЮЛНЦ). Към него ще бъдат добавени нови функционалности, чрез които ЮЛНЦ ще могат да подават документи. Регистърът ще бъде обща електронна база данни, съдържаща обстоятелствата, вписани по силата на закон, и актовете обявени по силата на закон, за търговците и клоновете на чуждестранните търговци, юридическите лица с нестопанска цел и клоновете на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел, обясняват от Агенцията по вписванията.

Също така ЮЛНЦ ще могат да подават документи във всяка една служба по регистрация, независимо от седалището и адреса на управление. Документи ще могат да се подават и от всяка точка на света по електронен път чрез портала ТРЮЛНЦ. Единственото условие за това е заинтересованото лице да притежава валиден електронен подпис.

За тези, които подадат документи по електронен път таксата ще бъде с 50% по-ниска.

От агенцията припомнят, че срокът за пререгистрация на ЮЛНЦ по закон е до 31.12.2020 г. До изтичането на срока за пререгистрация Министерството на правосъдието ще поддържа публична база данни на юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, които не са подали заявление за пререгистрация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини