МВР: Обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които следят най-застрашените участъци

  • 03 декември 2017 10:56

  • 1809
  • 0
МВР: Обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които следят най-застрашените участъци
© Булфото

На този етап обстановката в страната е нормална. Осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Информацията е на база справка за извършените спасителни действия от 00.00 ч. на 2 декември до 6.00 часа днес.

Кюстендил

Получени са общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта. Обявено е частично бедствено положение за община Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в част „Наводнение“. В следствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна фирма Рила - 2 багера, 3 камиона и кран.

Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си. С техника на общ. Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.

В Дупница на ул. "Васил Расолков" в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите двамата жители са евакуирани при роднини. През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение. В момента няма действащи екипи на ПБЗН на терен, обстановката се нормализира.

Перник

За същия период в пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на ПБЗН с около 24 служители и с 8 автомобила.

Най-тежка остава обстановката в кварталите Мошино, Изток и Клепало. София-град. Пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 отводнявания, осигурени са 17 дежурства.

Към момента има 3 сигнала за наводнени мазета, приземени етаж и дворове. По-критична точка остава яз. Суходол, където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема, към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано. Обстановката се нормализира в останалите критично участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.

Монтана

В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради; във Вършец – 9 подобни операции. Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на ПБЗН. Валежите са спрели, създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

Смолян

Постъпили са 25 сигнала, предимно за наводнени мазета, пътни участъци и отстраняване на опасни предмети.

Към 21.15 часа на 02 декември със заповед на кмета на община Смолян, в следствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла, е обявено бедствено положение на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са фирми, разполагащи с подходяща техника за отпушване на дерета и корита на реки.

Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да следят за нивото на реките.

Мая Йорданова
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини