Работници от БДЖ излязоха на протест

  • 03 ноември 2017 19:31

  • 2160
  • 0
Работници от БДЖ излязоха на протест
©

Напрежение зрее в БДЖ. Работници от предприятието за ремонт на локомотиви протестират срещу затварянето на халето. От холдинга отричат, а подозренията са за частни интереси.

Едно от най-модерните халета на БДЖ за ремонт на локомотиви в цяла България е „Кончар”. От един месец то е затворено, няма как да функционира и лишава от услугите си частните си клиенти. Работниците подозират, че частна фирма иска да го превземе и да се настани там без пари, предава БТВ.

Българо-хърватската фирма е специализирана в ремонт на 7 вида локомотиви, с български и международни клиенти. Локомотивите им пристигат дотам по държавния железен път. Отскоро пътят е прекъснат. Официално предупреждение за затваряне на пътя няма.

БДЖ е собственик на 49% от дружество. 51% са на хърватското дружество. Основен клиент на фирмата е БДЖ, но отказва да ремонтира локомотивите си там и води дела за 2 милиона лева наем. Модернизацията на депото струва милиони, инвестирани в съвременни машини.

От БДЖ посочват, че „БДЖ Кончар” им дължи 2 милиона и не знаят защо е затворено дружеството. Нямат намерение да го закриват и няма да уволняват работници. Дори били готови да ги преназначат, ако „Кончар” ги уволни. При затворени линии, екипите ще трябва да тичат като линейка на мястото на аварията, за да си вършат работата с голи ръце.

Работниците протестират, изпратили са писма до министър-председателя и до хърватското посолство, но отговор до момента няма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини