МОСВ отбелязва Деня на Черно море с конференция

  • 28 октомври 2017 13:55

  • 1291
  • 0
МОСВ отбелязва Деня на Черно море с конференция
©

Във Варна на 30 октомври oт 10 ч. в хотел „Черно море“ ще се проведе международна конференция „Перспективи за стратегическо развитие на Черноморския регион“.

Форумът ще представи политиките на МОСВ в областта на опазването на околната среда в Черноморския регион, инструментите за провеждането им и международното сътрудничество. Сред темите ще са и перспективите пред Черно море и свързания с него Дунавски регион в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Специално внимание ще бъде отделено на инвестиционните възможности и програмите за финансиране на екопроекти.

В конференцията ще участват кметове на Черноморски общини, областни управители, представители на ресорни министерства, учени, НПО и фирми. Ще присъстват дипломати от посолствата на страните по Букурещката конвенция за Черно море, както и делегация от Министерството на водите и горите на Румъния. Европейският комисар по околна среда, морски въпроси и рибарство Кармену Вела ще приветства участниците в специално видеопослание. Конференцията ще открият зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и колегите й Ирена Георгиева от Министерството на икономиката и Лъчезар Борисов от Министерството на туризма.

В рамките на деня на Черно море в 14.15 ч. ще бъде открита новата сграда на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и инспектиран ремонтът на българския океанографски кораб „Академик“, за който бяха отпуснати целеви средства. Гостите ще посетят в 15.30 ч. и Висшето военноморско училище, където ще се запознаят с действащата Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона (IISSCZM), финансирана по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

От 31 октомври от 1996 г., когато шестте черноморски страни подписват Стратегическия план за Черно море, последният ден на октомври се чества като Международен на Черно море.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини