МОСВ предлага мерки за регионалното депо в Бургас

  • 27 октомври 2017 14:33

  • 943
  • 1
МОСВ предлага мерки за регионалното депо в Бургас
© МОСВ

МОСВ подготвя мерки за пренасочване на битовите отпадъци на 9-те общини в Област Бургас от неработещото регионално депо. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който участва в инспекцията на завода за отпадъци на София заедно с кмета на Столичната община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и ръководителя на отдел „Кохезионна политика и екооценки” в ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис.

„Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник“, каза министърът. Депото беше затворено заради компрометирана дренажна система и по първоначална оценка възстановяването му ще отнеме няколко месеца. Утре министър Димов ще бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и директора на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за осигуряване на временни депа и площадки за битовите отпадъци на деветте общини. Това решение ще бъде представено в понеделник на Министерския съвет, така че да не се създава кризисна ситуация в Бургас и региона. „Въпреки че с депото има сериозен проблем и в момента не може да бъде използвано, няма изтичане и опасност от замърсяване на околната среда“, увери министър Димов. Днес той ще обсъди мерки за подобряване на контрола на язовирите с министъра на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в.

Министърът даде висока оценка на завода за третиране на битовите отпадъци на София, като припомни, че от 100% боклук са постигнати 80% суровина и само 20% отпадък. Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе очаква до края на годината МОСВ и Столичната община да приключат с документацията по третата фаза на проекта по Оперативна програма „Околна среда“, която ще даде възможност RDF горивото да се изгаря в „Топлофикация София“. Според министъра този подход ще помогне и за решаването на още един сериозен проблем за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляването на фините прахови частици. „Последните данни от 2016 г. показват, че София е много близо до изпълнението на европейските критерии. С мерките на Столичната община очаквам София да бъде един от първите големи градове, за който ще докладваме на ЕК, че е постигнал нормите на годишна основа“, каза още Димов.


Снимка: МОСВ

Десислава Станева
943 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.27 | 19:41

1
FANDUK E DURTA KURVA KRADLIVA

Добави коментар

Водещи новини