Просията - бизнесът с протегнатата ръка

  • 29 юли 2017 14:41

  • 8106
  • 0
Просията - бизнесът с протегнатата ръка
© Novini.bg

Просията е доходоносен бизнес, зад който стоят организирани групи хора. Много хора пристигат в София с тази цел. Най-често за това се използват деца. Едно дете на улицата може да изкара средно по около 2000 лева на месец от просия, а в Европа и много повече, сочат данните на дирекция "Социални дейности" в Столичната община.

Често самите родители обричат децата си на това. Те често са придружени от пълнолетни лица. „Идеалните просяци“ са майки с бебета, тъй като българите съжаляват най-много тях или към децата с увреждания.

Представата, че просяците са основно роми, не отговаря на действителността. Има много случаи, при които децата са от смесени бракове, има и деца от български семейства, изпратени да просят от своите родители.

Стотици жители на най-бедния район в Европа - българския Северозапад, изкарват хляба си с протегнати за милостиня ръце в западни държави. Примамени от големите печалби в този бизнес с човешкото нещастие, престъпниците превозват все повече бедняци към богатите страни, обричат ги на кучешки живот и прибират събраните от тях с унижения пари.

Обикновено просяците се констатират, след подаден сигнал на тел. 112, както и на гореща телефонна линия за деца, жертви на насилие.

Съществува строго разпределение на териториите, завзети от различните групи просяци. До инциденти и скандали рядко се стига, защото границите се знаят и никой не навлиза в чуждия периметър. Любими места на тези хора са районите на Централна гара, пространството около църквата "Света Неделя" и други храмове, големите търговски улици и пешеходни подлези.

В последно време семейство просяци завзеха и кръстовището при Румънското посолство. Куцащ мъж с патерица и жена му обикалят около спрелите коли и молят милостиня. Те са на мястото от рано сутрин до следобед.

Веднъж при тях дойдоха трима млади мъже, по всяка вероятност синовете им, които им поискаха пари. Впечатление ни направи, че те бяха доста добре облечени и не приличаха на хора, живеещи в нищета. Мъжът ги изгони, защото му пречели на „работата“.

При друг случай спря водач и им подаде цял плик с хранителни продукти и десерти, както и напитки. Мургавите просяци му благодариха и продължиха да вършат нерегламентираната си дейност. Не всички, обаче са така благосклонни. Въпросът е вие как бихте постъпили - дали бихте проявили милосърдие или бихте подминали с погнуса?

Специалистите съветват да не даваме милостиня на такива хора, защото по този начин поощряваме престъпната им дейност, както и експлоатацията над деца. Освен това така просията се превръща в бизнес за цели поколения.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини