Отиде си голямата актриса Ванча Дойчева (снимка)

24 юли 2017 14:33

Отиде си голямата актриса Ванча Дойчева (снимка)
© Народен театър "Иван Вазов"
29932 3

Днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчева, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов". Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра.

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена. Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност.

Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Награждавана е многократно. Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност. По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в “Под игото”, и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в “Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в “Деца на слънцето” на Горки, Адела в “Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев и др.
Всички, които искат да си кажат „сбогом” с легендарната и обичана от поколения българи актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.

 


Снимка: Булфото

Десислава Станева
29932 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2017.07.26 | 15:31

147702
Великолепна беше. Поклон пред паметта й.
тъжно

2017.07.26 | 14:06

147683
Освен това имаше безброй плочи и касетки с приказки, които тя разкаваше. Израстнал съм с тях. Нека да почива в мир
Димитър

2017.07.26 | 14:06

147757
Тя беше до един от най-добрите травматолози в света - проф. Шойлев. Сега вече са отново заедно. Мир на праха им!

Добави коментар

Водещи новини