Проф. Валентин Старчев: Спекулация е, че демонтажът на паметника "1300 години България" е

  • 14 юли 2017 14:09

  • 4975
  • 8
Проф. Валентин Старчев: Спекулация е, че демонтажът на паметника "1300 години България" е
© Булфото (архив)

Един от създателите на паметника "1300 години България", проф. Валентин Старчев, заяви че са спекулация твърденията на Столичния общински съвет, тиражирани в някои медии, че демонтажът на паметника е съгласуван с него.

Той каза това на пресконференция, в която участваха представители на Инициативния комитет за запазване на паметника "1300 години България", на Инициативния комитет за изясняване обстоятелствата и целесъобразността при взимането на решение за съществени изменения на пространството около НДК, Сдружение "Трансформатори", СБХ, юристи и други.

По думите на Старчев, твърденията, че се е съгласил да бъдат свалени и преаранжирани скулптурите в Националния исторически музей са напълно неверни. Ние атакуваме непрекъснато решението на общината и това е достатъчно доказателство, за да се разбере, че моята истинска цел е паметникът да се запази, заяви проф. Старчев. Според него композициите са една неделима част с цялостното пространство, обвързани са помежду си и разпръснати и показани като отделни произведения, губят своя смисъл. Той смята, че ако бъдат пренесени скулптурите в НИМ, ще променят и пространството на музея. Фигурите са по 8, 12 метра и ще нарушат хармонията в музея, смята Валентин Старчев.

Защитниците на паметника заявиха, че вече се отказват да говорят с понятия като морал, дълг и памет, защото е очевидно, че бюрократичната стена не може да бъде пробита по този начин. Заради това те са решили да разкажат тяхната версия за стопанисването и решенията за паметника "1300 години България" чрез адвокат Георги Атанасов.

Адвокат Атанасов смята, че неправомерните действия са не само на Столична община, но и на държавата и са започнали още след 1989 година чрез умишлена безстопанственост не просто на паметника, а всичко, което представлява околната среда на парка около НДК. Столична община съставя своя първи акт за общинска собственост през април 2006 година. С писмо от 13 януари 2006 кметът на София /по това време Бойко Борисов/ се обръща към министъра на културата проф. Стефан Данаилов с въпрос за окаяното състояние на паметника и с предложение за разрушаването му, и за поставянето на негово място на паметната плоча на Шести пехотен полк. В писмото е отбелязано, че в случай, че не се приеме разрушаването на паметника, трябва да се предложат варианти за възстановяване, отбеляза Атанасов. На това писмо три месеца по-късно министърът отговаря, че при невъзможност на общината да намери средствата, държавата е готова да има целево отпускане за възстановяването му.

По думите на адвокат Атанасов, от 2006 г., след писмото на Данаилов до кмета на Столична община, не е извършено нито едно правно или фактическо действие за опазване или възстановяване на паметника. В този период и особено след 2011 г. СО прави опит чрез обявяването на конкурси за препроектиране на пространството около на НДК да вмъкне ликвидирането на паметника. СБХ е отправял тогава отворени писма до министъра на културата и кмета на общината и във всички случаи Министерството на културата в лицето на различни министри е изключвало възможността паметникът да бъде разрушаван и е подчертавало, че може да бъде променян само по искане и със съгласие на автора.

В протокол от 2014 г. е отбелязано, че специализираният експертен съвет по изобразително изкуство към МК трябва да се сезира специализирания експертен съвет по опазване на културното наследство за провеждане на процедура по обявяване на паметника за недвижима културна ценност, каза Атанасов и допълни, че не се е намерил нито един министър да изпълни решението. Преди няколко дни адвокатът е получил писмо от зам.- министър Анелия Гешева, че такава процедура вече е образувана и в момента Националният институт за недвижимото културно наследство провежда предварителна оценка за наличието на признаци на недвижима културна ценност за паметника.

Според адвокат Атанасов не е вярно твърдението на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на зам.-кмета Тодор Чобанов, че съдът е потвърдил законосъобразността на решението на СО от 18 декември 2014 година за демонтаж. Съдът никога не е разглеждал това решение по същество, за да се занимава с неговата валидност, заяви Атанасов. Според него до този момент всички определения на съда са свързани единствено с това, че упражняващите право на жалба нямат правен интерес на това. Те отричат на гражданските организации правото да обжалват, защото според текст в закона за авторските права, авторско право върху произведенията на архитектурата, които по презумпция се приема, че са паметниците, имат само архитектите, каза адвокат Георги Атанасов. По думите му обаче авторските права на проф. Старчев са възникнали по стария закон.

Художникът проф. Светлин Русев заяви, че сме свидетели на откровена и чудовищна манипулация, в която са нарушени всички граждански права и правни норми. Общинският произвол противопостави паметта на загиналите от първи и шести пехотен блок с паметта на България, заяви Русев.

По отношение на спора дали паметникът е грозен, творците заявиха, че грозното е сложна категория, с която се занимават философи, различни теоретици и изкуствоведи и представата за него е свързана и с личната обща култура, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4975 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Професор

2017.07.27 | 08:04

8
Скрий се и не се показвай дърт мухъл , никого не интересуваш !!
Хейтър

2017.07.27 | 08:04

7
Ти ли запали крана ????

2017.07.27 | 08:04

6
Той е сигурно, по негова поръка или на говедата. Заради тая некадърна грозотия са сринали мемориала на загиналите войни , а тоя срам нема, че се и показва. ПОЗОР!
Стефан петров

2017.07.27 | 08:03

4
Този паметник на СТАРЧЕв беше позор на комунистически паметник.

2017.07.27 | 08:03

5
Точно тъй! Позор е и за комунистически и за капиталистически ако щеш! Резил, това ли трябва да е паметник възхваляващ 1300 години България бе?!
АНОНИМЕН

2017.07.27 | 08:03

3
Този паметник ,както и много други трябваше да се поддържат , за да не се стига до това да се събаря. Безхаберие ,безотговорност - това са нещата за които трябва да се говои. А това , което правят сега - събаряне на паметника "1300г. България"иде да ни каже само едно- някой много ис
Syaroff

2017.07.22 | 18:49

2
Г-н Старчев, време е да се поукротите....

2017.07.16 | 18:17

1
И тоя е професор, като Владко Живков. ,, Ако не стана професор, заминаваш за Белене.,,

Добави коментар

Водещи новини