Десет птици от вида червен ангъч са освободени в природата в Силистренско

  • 21 юни 2017 14:19

  • 1222
  • 1
Десет птици от вида червен ангъч са освободени в природата в Силистренско
©

Десет млади птици от защитения вид червен ангъч, размножени изкуствено, са пуснати в язовир край с. Нова Попина, Ситовска община на Силистренска област, в присъствието на експерти по биологично разнообразие в Регионалната инспекция по околната среда и водите / РИОСВ/ в Русе, съобщиха от инспекцията.

Птиците са излюпени в Биологичната експериментална база "Калимок" на Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН в с. Нова Черна, община Тутракан. Дейността е част от дългогодишна програма за реинтродукция на защитения вид, изпълнявана от института. През тази година две възрастни двойки червен ангъч са излюпили 11 малки.

Червеният ангъч e гнездящо-прелетен вид и по изключение зимува у нас, се казва в съобщение на РИОСВ в Русе.

В миналото е имал по-широко разпространение, но сега е изчезнал като гнездяща птица. Среща се главно в малки водоеми във вътрешността на Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като застрашен. Всяка година се размножават изкуствено и се освобождават в природата около 20 птици, излюпени в полевата база "Калимок" на ИБЕИ - БАН.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.21 | 15:03

1
да има какво да отстрелват после

Добави коментар

Водещи новини