Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи

16 юни 2017 07:34

Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи
© Pixabay
1586 0

Всеки 6-и работeщ се труди от вкъщи. Надомниците у нас са близо 430 хиляди, а според официалната статистика наетите в частния сектор у нас са малко над 2,5 млн. В последните години намалява броят на наетите, а се увеличава броят на самонаетите от работещите вкъщи, като те представляват вече 70% от общия брой, обясни за „Монитор“ Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници.

По думите й причината за това е промяната в Кодекса на труда, с която се регулира работата на самонаетите надомници. Също така голяма част от шивашките фирми изтеглиха своята дейност от България и затова намаляха наетите за работа вкъщи, обясни още тя. Въпреки това има нужда от допълнителни регламентации, за да излязат тези хора напълно от сивия сектор, коментира Златева.

Основна част от работещите вкъщи са жени, като те са около 72% от всички надомници. Най-често се занимават с шиене на дрехи и ръчно изработени бижута.

Фризьори и тенекеджии пък са сред най-търсените майсторски свидетелства у нас. Това са масови професии, като сред тях попада и ключарството, обясни за „Монитор“ Иван Влаев, председател на Националната занаятчийска камара.

Novini.bg
1586 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини