Осман Октай: България трябва да се възползва максимално от слабостта на Турция

14 юни 2017 13:27

Осман Октай: България трябва да се възползва максимално от слабостта на Турция
© novini.bg/архив
12317 7

"България е истински приятел на Турция", e заглавието на статиите за визитата на Бойко Борисов в Турция в няколко турски вестника. Дали наистина това е позицията на Анкара или просто турската държава в момента е в сложна ситуация и търси всякакви опити да покаже добросъседските си отношения коментира пред novini.bg Осман Октай.

Припомняме ви, че вчера премиерът Бойко Борисов направи еднодневно посещение в Турция заедно с Екатерина Захариева и Вежди Рашидов.  По време на него Борисов разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган и с колегата си Бинали Йълдъръм. Посещението на премиера ни идва след две ключови негови визити във Франция и в Германия.

Осман Октай смята, че Турция е в доста деликатни взаимоотношения в момента, както с Брюксел и Европейския съюз, така и с Америка. Той напомни, че ситуацията, в която е изпаднала Анкара се усложнява и заради референдума в турската държава и случилото се между Анкара и Москва преди време. Положението на Турция е трудно, по думите на Октай,  и заради ситуацията в Близкия Изток.
„Турция дори е в лоши взаимоотношения и с Гърция, която отказа да върне пилотите, които избягаха след опита за военен преврат през лятото на 2016 година“, напомни още Октай.
Затова сега според него е редно всички съседни на Турция държави да се възползват максимално от положението и по дипломатически канали да намерят партньорство, а и самата Анкара има нужда да покаже добросъседство точно в момента.

Относно това дали България би посредничила между Турция и ЕС, Осман Октай заяви, че не залага много на такава възможност. „Според мен целта е ние да се възползваме максимално добре от слабостта на Анкара и Турция във всяко едно отношение“, добави той.

Анкара, смята Октай, трябва да покаже и на българските изселници в Турция, че има отношение със събитията в България, засягащи мюсюлманското население, които се случиха по време на изборите в страната ни. И срещата на Борисов с Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм показва опитите за успокояване на ситуацията, а отсъствието на Сюлейман Гьокче е знак, че страните са готови да търсят успокояване на отношенията между самите две държави.Турция днес
Октай е на мнение, че днес турската страна е скована от страх. По думите му, турските граждани са изключително притеснени от събитията през последната година. „Този страх в никакъв случай не означава, че страната е в спокойно състояние. Развитието на събитията с кюрдите по границата със Сирия допълнително усложняват положението в Турция“, каза още Осман Октай.

Десислава Станева
12317 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.06.26 | 14:48

7
Октай не говори глупости а по- добре кажи колко хиляди долара открадна от ДПС и Доган те изрита като мръсно коте ??
evreina

2017.06.15 | 11:34

3
osman oktay ti si bokluk, turciq i rusiq diktuvat sveta
ей

2017.06.15 | 13:29

6
ей трол въшлив

2017.06.15 | 11:34

5
егаси долния маниполатор. пълен боклук
(гост)

2017.06.15 | 11:34

4
Бойко, с патриотите трябва да се разделиш. Те са на обратното мнение-бият, блъскат, удрят... и възрастната жена е доказателство, а и циганите на сапун...побъркахте ни, нормални хора при ненормална обстановка и той става като тях-Полет над кукувиче гнездо

2017.06.15 | 11:34

2
Тоя скапан селски фелдшер голям специалист стана по всички въпроси !!!!

2017.06.15 | 10:00

1
абе глупак иди си гледай фелдшерлъка ,на светлинни години си далеч от политика тУРЦИЯ В ЛИЦЕТО НА ЖИВЕЕЩИТЕ ТАМ ТУРЦИ НЕ ЦЕПИ БАСМА НА НИКОГО И ЗАТОВА НИКОГА НЕ СА ПОПАДАЛИ ПОД ЧУЖДО ГОСПОДСТВО, А ВИЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ СТЕ ГЬОТВЕРЕНИ И ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ

Добави коментар

Водещи новини