Храмът в Бухово се сдоби с нова икона на Богородица, след като дарител си я взе (снимки)

  • 10 юни 2017 15:47

  • 10380
  • 0
Храмът в Бухово се сдоби с нова икона на Богородица, след като дарител си я взе (снимки)
© Novini.bg

В църквата „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Бухово отбелязаха храмовия си празник, на който се извърши литийно шествие и акатист. Миряните се поклониха пред копие на чудотворната икона "Света Богородица - Достойно ест", дарение на храма от монаси в Света гора, разбирали, че дарител си взима обратно иконата, предназначена за храма.

Новата икона пристига у нас точно на Лазаровден вечерта тази година. Иконата е посрещната тържествено и внесена в храма. Предстои да се направи дърворезба на образа на Богородица. По думите на служители в храма тази икона е по-точно копие на атонската икона на Богородица. Най-точното копие се намира в храм-паметника „Александър Невски“.

Силна вяра

„Не самият материал, а вярата на хората прави един образ чудотворен. Това се пропуска от вярващите. Ако я няма вярата се стига до такива недоразумения като оттегляне на дарителство и в един момент тази икона престава да бъде чудотворна. В същото време може да има едно просто копие или снимка, което със силна вяра може да стане чудотворно дори да мироточи. Вярата на хората го прави това нещо“, споделя свещеник пред Novini.bg. „Присъствието на хората в храма правят чудеса“.

От храма приканват хората да идват всеки петък от 16:00 часа в храма, когато се отслужва акатист. В този ден вярващите носят червено вино, хляб, жито и олио, за да ги осветят и след това да нахранят семействата си за здраве.

Историята

Иконата "Света Богородица - Достойно ест" е рисувана преди 18 години от монаси в Света гора и е копие на много стара икона, която в далечното минало е била притежание на български монах. Поръчана е от Емил Михов, който сънува Богородица и тя му казва да занесе нейната икона в храма. Той отива до Атон и донася иконата, за я подари на родния си град Бухово. Той вярва, че иконата може да помогне на града, а чрез дарения да се съберат средства за изграждане на нов храм. Оказва се обаче, че идеята за нов храм не може да се реализира, защото следите на събраните средства се губят. Така Емил Михов взима решение да си оттегли дарението и прибира иконата. Мотивът му е, че в малкия храм в Бухово на края на града много ценни икони са били откраднати. Въпреки, че има СОТ, решетки и каса за съхранение дарителят не се съгласява да е даде на храма. Независимо, че 15 години тя е била част от храма в Бухово.

Всяка година иконата е водила литийни шествия, а поклонници пристигат в Бухово от цяла България и различни краища на света. Емил съжалява, че лишава Бухово от чудотворната икона - пазител, но кани съгражданите си в централния софийски храм, където те ще могат да се покланят всеки ден. Така хората се разделят на два лагера - "за" и "против" решението на Емил. Отец Георги споделя с мъка, че това е подигравка с вярата на хората.

Нов дом

В Бухово се създава напрежение заради иконата, а Светият синод след дълго обсъждане и с благословията на Патриарха разрешава иконата да се премести в централния столичен храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини