Русенец бяга благотворително по седем километра на ден в продължение на 47 дни

  • 26 май 2017 16:00

  • 3473
  • 0
Русенец бяга благотворително по седем километра на ден в продължение на 47 дни
© gettyimages (архив)

Русенецът Даниел Иванов, завършил математическата гимназия "Баба Тонка" в крайдунавския град през 2009 г., бяга благотворително по седем километра на ден в продължение вече на 47 дни.

Целта е поредните дни да станат 100, а идеята е да се съберат пари за обновяване на спортната база на училището, разказа Иванов пред БТА. Младежът е завършил висше образование в Холандия, а преди две години се е върнал в България и в момента работи за технологична фирма в София. Той разказа, че в началото идеята за инициативата възникнала като облог с негов приятел - дали може да се бяга всеки ден по седем километра в продължение на 100 дни. "След няколко дни и други наши познати се включиха в инициативата, като се хванаха с нас на бас. В един момент кампанията прерасна в благотворителна акция, тъй като събрахме няколко хиляди лева. В момента сме на 47-ия ден от общо 100 и има събрани над 6000 лева", обясни Иванов.

Идеята е да се съберат поне половината от общо 20 000 лева, които са си поставили за цел заедно с Училищното настоятелство към гимназията. Към инициативата днес се присъединиха и около 350 ученици от математическата гимназия, бивши възпитаници и родители. В Парка на младежта те бягаха заедно с Даниел Иванов. "Днес е голям празник за нас. Искаме да покажем, че спорт и наука могат да се съчетават", обясни директорът на училището Митко Кунчев.

Даниел Иванов поставя началото на каузата си на 10 април т.г., като до момента не е пропуснал нито ден, в който да не бяга. Той има идея в Русе да се организира друго подобно събитие, към което да се присъединят още повече хора. Целта е да се обърне внимание на здравословния начин на живот и на масовия спорт в България.

Филип Епитропов
3473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини