Папа Франциск е отправил пожелания към българския народ за здраве и благоденствие (снимки)

  • 26 май 2017 15:18

  • 26630
  • 4
Папа Франциск е отправил пожелания към българския народ за здраве и благоденствие (снимки)
© Президентство

Главата на Римокатолическата църква Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прие днес на аудиенция президента Румен Радев и водената от него делегация, която традиционно посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Президентът Радев каза пред журналисти, че е имал много интересен и откровен разговор със Светия отец. Той предаде пожеланията на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март към българския народ за здраве и благоденствие. Президентът определи визитите във Ватикана като много важни. Това е признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като хранител, разпространител и продължител на делото на Светите братя Кирил Методий. Папата е изразил своята увереност, че тази традиция е необходима и тя ще продължава. Изказахме удовлетворение от състоянието на отношенията между Светия престол и България, посочи президентът Радев. Държавният глава ще награди директора на протокола на Ватикана с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за неговия принос за развитието на двустранните отношения.

Споделихме нашите общи тревоги за многобройните проблеми на съвремието ни, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, за трафика на хора, особено на деца, за отношението на папата към младите, за тяхното приобщаване към християнските ценности, за ролята на тези ценности за укрепването на света във всички направления за решаване на многобройните проблеми, посочи президентът Румен Радев. Държавният глава беше попитан как ще коментира факта, че македонската делегация днес отново е била на аудиенция веднага след българската. Това е дълъг проблем от много години, мисля, че той трябва да намери справедливо решение, коментира президентът. Той изрази надежда, че при сформирането на македонското правителство ще има по-тесен диалог и проблемите с общата история ще намерят разрешението си. Поставили сме ясно условие за договора за добросъседство, което е задължително, за да може Република Македония да бъде член на ЕС и на НАТО, и се надявам той да стане факт, посочи държавният глава.
По-рано днес българският президент и водената от него делегация бяха посрещнати във Ватикана на церемония, състояла се във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо".

Президентът Радев разговаря с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март "на четири очи" в Папската библиотека, след което на папата бяха представени членовете на официалната делегация. На аудиенцията присъстваха съпругата на президента Десислава Радева, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, началникът на кабинета на президента Иво Христов, българският посланик при Светия престол професор Кирил Топалов, главният секретар на президента Димитър Стоянов, директорът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" Красимира Александрова, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, директорът на протокола на президента посланик Иван Димитров.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На Светия отец беше подарена изработена специално за него икона на Светите братя Кирил и Методий с автор един от най-известните български иконописци Борис Маскръчки, книга за делото на папа Йоан Двадесет и трети, както и есенция от розово масло. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март подари бронзов плакет, изобразяващ Св. Мартин, който дава плащеницата си на беден човек, за да го загърне, както и свои енциклики. По-късно българският държавен глава се срещна с държавния секретар на Ватикана (съпоставим с министър-председател на светска държава) кардинал Пиетро Паролин.

След това в италианската столица бяха поднесени венец и цветя на паметниците на Иван Вазов и на Светите братя Кирил и Методий.
Програмата на визитата продължава с посещение на базиликата "Сан Клементе", където е погребан Свети Константин-Кирил Философ. Държавният глава ще поднесе цветя пред възпоменателната плоча за освещаването на славянските книги, донесени от Светите братя Кирил и Методий, която се намира в папската базилика "Санта Мария Маджоре". Президентът Радев ще присъства и на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската православна общност за извършване на православно богослужение, с което посещението приключва.

БТА
26630 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
главчев е без шапка

2017.05.30 | 13:27

4
за тая тиква шапка няма! минету е допуснал тиква с по- голяма шапка от неговата капацуна
По свети и от папата

2017.05.26 | 19:27

3
Оплакват ли някой, жалеят ли, Меляния ли копират, кво лицемерие

2017.05.26 | 19:23

2
св. Мартин и плащеницата , подаръка е по целенасочен от целия разговор
penev

2017.05.26 | 19:18

1
tapi evro geyove

Добави коментар

Водещи новини